Ideološki sukobi i realpolitika: Rusija i Sjedinjene Američke Države u ratu u Siriji

Svijet je bio šokiran okupljanjem nekih 40.000 boraca na Bliskom istoku iz otprilike stotinu država svijeta sa zajedničkom namjerom formiranja države nazvane “hilafet”

27. Dec 2015. | 11:49 | Doğu Ergİl
51816

Znali su da bez vlastite države ne mogu primijeniti zakone u svakodnevnom životu, bez obzira na to jesu li oni građani muslimanskih država ili država Zapada. Oni su postali opozicija dominantnoj političkoj i kulturnoj atmosferi. Osjećali su se otuđenim od svih političkih formacija koje oni nisu osnovali i čija interpretacija islama ne legitimizira njihove postupke.

Država, religija, zakonski sistem i kultura koju su sami kreirali, podržani ekonomskim resursima koje su uzurpirali u Iraku i Siriji, donijeli su im moć i motivaciju koja im je trebala. Kao muslimani, vjeruju da su žrtve zapadnjačkog kolonijalizma i represije lokalnih tirana koje podržava Zapad. Njihovo spasenje donosi Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koja se mora oduprijeti Zapadu i regionalnim tiranima po svaku cijenu.

S obzirom na to da se teško natjecati sa Zapadom, jer on, takav kakav jeste, u potpunosti mora biti uništen, smrt u ovom nastojanju nije samo dopuštena već i poželjna, jer je za svetu stvar.


Problem mentaliteta

Ovaj mentalitet ne može biti pobijeđen nečim alternativnim ili pak protivnicima, kako ostatak svijeta misli. Mnoge države, uključujući Rusiju i neke muslimanske nacije, odlučile su iskorijeniti “hilafet” kako bi se konačno riješile ISIL-a.

Ovakva odluka je dobila status hitnosti nakon što su pripadnici ISIL-a oborili ruski avion iznad Sinajskog poluotoka 31. oktobra, te nakon što su izveli teroristički napad u Parizu 13. novembra ove godine.

Iako je ruska prisutnost u Siriji u osnovi napadače na režim natjerala na povlačenje, ruski zračni udari značajno su se povećali nakon gubitka njihovog aviona. Ipak, stručnjaci se slažu da je najefikasniji način za borbu protiv terorizma ciljanje na uzroke koji kasnije vode u nasilje. No, u ovom slučaju to je gotovo nemoguće jer se suočavamo s grupom koja mrzi sve što ima veze sa savremenom civilizacijom, osim s njezinim oružjem. Stoga se njegov glavni instrument mora uzeti iz ruku ISIL-a i “hilafeta”.

“Hilafet” ne samo da ima svoje teritorijalne baze i vlastita pravila već ima i svoje vjernike širom svijeta. ISIL radi na sofisticiranoj ekonomskoj mreži koja ga čini održivim, te ima svoj pravni sistem kojim na određeni način uspostavlja red i pravdu. Ovo je bio san mnogih muslimana i prije pojave ISIL-a. To je razlog zašto su države Zapada i muslimanskih država odlučile formirati veliku koaliciju koja će uništiti “hilafet” prije nego postane još veća prijetnja za svijet.

Hoće li američka i ruska prisutnost pomoći uništavanju “hilafeta” ili su oni više dio problema, a ne njegovo rješenje?


Dobri i loši diktatori

Ayman Odeh, arapski vodeći mislilac u Izraelu, daje odgovor na ovo pitanje “El-Monitoru”: “Vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država počiva na interesima, a ne na moralnosti. Oni nam ne bi trebali prodavati fikciju demokratije. Amerikanci su najbolji prijatelji s tiranima i primitivnim liderima u Perzijskom zalivu – to su oni koji sprečavaju žene da voze. A odjednom, ako postoji neki arapski lider kojeg ne vole, uzmu zastavu demokratije i dolaze bezobzirno jašući s velikom silom i dozvoljavajući fundamentalističkim pokretima da preuzmu kontrolu nad svim. To smo vidjeli u Iraku, Afganistanu i drugdje također.”
Oko 7.000 članova iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) s milicijama Hezbollaha bore se rame uz rame sa sirijskom armijom protiv pobunjenika u Siriji. Broj poginulih u njihovim redovima je uznemiravajuće velik. Teheran je nedavno osjetio potrebu da dio njih povuče ili ponovo rasporedi na terenu. Tad je stigla ruska pomoć. Ove proasadovske snage imale su zajednički cilj da stabiliziraju njegov režim i povrate izgubljene teritorije od pobunjenika. Do sada taj cilj nije postignut.

Umjesto toga, neki vojni eksperti govore o ponavljanju afganistanskog neuspjeha Rusije i u Siriji. Metoda koju Rusija koristi u borbi protiv ISIL-a je slična američkoj: zračno bombardiranje. Malo ljudi vjeruje da ISIL može biti poražen iz zraka. Potrebne su jake kopnene snage. Pitanje je hoće li Sjedinjene Američke Države ili Rusija poslati svoje elitne snage. Uostalom, oba predsjednika su izabrana i oni moraju slušati mišljenje javnosti u svojoj državi.


Beskonačne intervencije

A. Sijamić

Ono što se događa na Bliskom istoku tokom posljednjih 25 godina može se slobodno definirati kao beskonačnost vojnih, političkih i diplomatskih intervencija s ciljem osiguravanja vlastitih interesa. Takve intervencije ostavljaju tamošnje ljude u nedoumici, strahu i iščekivanju nove intervencije, čije se posljedice osjećaju i kad se završe. Stoga se može reći da je sve što se dešava u Siriji a provodi po diktatu izvana urađeno s ciljem razaranja ove države i tamošnjeg društva, koje je bilo naprednije i razvijenije u svakom pogledu od mnogih država regiona koje danas žele odlučivati o sudbini sirijskog naroda.

Na vrh