IGK i KBSA: Oštro osuđujemo i odbacujemo priznanje svete zemlje Jerusalem za izraelski glavni grad

15. Dec 2017. | 14:43 | NV
56690

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) su se oglasili saopštenjem povodom odluke američkog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

“Oštro osuđujemo i odbacujemo odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju svete zemlje Jerusalem u Palestini, kao izraelskog glavnog grada. Jerusalem je sveta zemlja, grad judaizma, hrišćanstva, kršćanstva, islama, grad Bazilike Svetog groba, grad Mesdžidul Aksa, i na njega pravo imaju pripadnici svih monoteističkih religija i pripadnici svih naroda koji vjeruju u svetost i posebnost ovog grada.

Zbog toga je potez predsjednika SAD nepravedan, nehuman, anticivilizacijski i ne treba ga podržavati bilo koje vlada. Ovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela je takođe u suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima i mirovnim sporazumima. Priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela samo će doprinijeti daljem zaoštravanju i onako teške situacije u izraelsko palestinskim odnosima, uz istovremeno podsticanje daljeg nasilja i nestabilnosti u regionu i šire.

Izuzetno smo zabrinuti zbog ovog priznanja i promjene statusa Jerusalema, koje će imati posljedice na globalnom nivou. Pozdravljamo konstruktivni pristup u rješavanju izraelskog palestinskog sukoba od strane sadašnje Vlade Kanade.

Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije, da preduzmu brzu akciju u odbacivanju ovog priznanja.

Pozivamo Ujedinjena nacije da preduzmu vodeću ulogu u dovršavanju izraelskog palestinskog sukoba kroz pravedan pristup”, navodi se u saopštenju.

 

NV

Na vrh