IGK pozdravlja odluku Tužilaštva u Hagu da Mladić bude osuđen i za genocid u pet općina BiH

23. Mar 2018. | 07:59 | NV
epa04411355 The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) as it opened its doors to the public as part of the annual 'Just Peace' weekend in The Hague, The Netherlands, 21 September 2014. There were guided tours of a courtroom, exhibitions and documentary film screenings, introducing visitors to the work of the Tribunal.  EPA/MARTIJN BEEKMAN

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja najavu Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, saopćeno je iz ovoga instituta. U saopćenju dalje se navodi:

“Vojna agresija na BiH i genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, te strašne zločine koje je predvodio Ratko Mladić, imali su za cilj stvaranje “Velike Srbije” na račun podjele BiH i uništenja Bošnjaka.

Prema dokumentovanim istraživanjima članova Internacionalnog ekspertnog tima IGK, te prema rezultatima nauke o genocidu, genocid se desio u čitavoj BiH, posebno u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, a sa kulminacijom u Srebrenici.

IGK suosjeća s preživjelim žrtvama genocida, dok gledaju kako se arhitekt agresije i genocida u BiH konačno suočava s presudom i odgovornošću.

Najava Tužilaštva međunarodnog suda u Hagu o priširenju odgovornosti Ratka Mladića za genocid u pet općina ide u prilog okončavanju negiranja genocida i glorifikaciji zločinaca i ubica poput Ratka Mladića. Najava Tužilaštva takođe može da dovede do suočavanja s istinom kao ključne tačke u procesu obnove povjerenja u BiH i u regionu. Najava Tužilaštva je posebno važna za srpski narod, jer je ona šansa da se hipoteka nesporno počinjenog zločina genocida skine sa naroda i odgovornim učine zločinačka rukovodstva koja su narod poveli stranputicom.

Na kraju najava, Tužilaštva je i put ka ispravnoj pravnoj kvalifikaciji tj. da je počinjen genocid, ne samo u Srebrenici, već i u drugim općinama u BiH. Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da jedan od ključnih egzekutora agresije i genocida u BiH bude osuđen za genocid u cijeloj BiH u poštenom i fer sudskom procesu.

BiH je još daleko od ostvarenja cilja kreiranja pravednog društva i eliminacije posljedica agresije i genocida, jer brojni pojedinačni ratni zločinci osuđeni za zlodjela, ratne ideologije dominiraju javnim i političkim životom BiH.

Žrtve zločina, izbjeglice i povratnici, i danas su izloženi okrutnoj segregaciji i diskriminaciji u svojim matičnim sredinama. O tome svjedoče presude domaćih i međunarodnih sudova kojim se potvrđuje da je diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti široko rasprostranjena pojava u BiH.

Još jednom istićemo da je važno da našoj deci pokažemo da ratni zločinci nisu heroji, a podjednako važno je da se suđenja za ratne zločine nastave, a ne da se usporavaju i onemogućavaju, što je trenutno slučaj, zatim da se promjeni poražavajući odnos prema žrtvama kojima niko ne priznaje čak ni zvaničan status civilnih žrtava rata, kao i da se javnost upozna sa neospornim činjenicama koje su dokazane na internacionalnim i nacionalnim sudovima.”

 

NV

Na vrh