Ilija Jurišić podnio tužbu protiv Srbije

15. Jun 2017. | 13:00 | NV
ilija_jurisic(1)

Danas je pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu, nakon pripremne, održana prva rasprava u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije, prenosi agencija Patria.

Podsjećamo, Tuzlak Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.

Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti, i zbog toga je u sradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podnio tužbu protiv Republike Srbije, saopšteno je iz Fondacije istina, pravda i pomirenje.

Na današnjoj raspravi Ilija Jurišić je izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ za njega predstavljao pravi šok kao i za njegovu porodicu, jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse.

“U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija”, obratio se Jurišić sudskom vijeću.

Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je posebno naglasio:

“Ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena meni i mojoj porodici. Želio bih da ovu štetu koju potražujem na kraju plati onaj koji me je doveo u ovu situaciju, a znao je da nisam kriv za bilo koje krivično djelo, a to je bivši tužilac Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhapšen sazvao press konferenciju i novinarima saopštio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dvije države.”

Treba podsjetiti da je u ovom sudskom procesu tužbu zastupao Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji je nakon kompromitirajućeg sudskog procesa bio kandidat za funkciju prvog čovjeka u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, ali prilikom izbora u Skupštini Srbije nije dobio ni jedan glas.

 

NV / NAP

Na vrh