Imamović ugostio Wigemarka

15. Nov 2016. | 16:28 | NV
IMG_3550

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, susreo se sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU, Lars-Gunnarom Wigemarkom. Susret je upriličen u Gradskoj upravi, u poslijepodnevnim satima.

Šef Delegacije EU u BiH, Vigemark, čestitao je Imamoviću izbor za gradonačelnika Tuzle i poželio mu sreću u radu.

Na sastanku se razgovaralo o do sada ostvarenim, rezultatima koji utiču na povoljnije poslovno okruženje za ulaganja, te na taj način i stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u Tuzli. Gradonačelnik Imamović je naveo primjer brzog rasta domaće kompanije Bingo, koja je u ovoj godini zaposlila nekoliko stotina osoba, kako u trgovini i drugim uslužnim djelatnostima, tako i u proizvodnji. Pored toga, kao jedan od pozitivnih primjera, pomenut je rast zapošljavanja u IT sektoru, gdje je najbolji primjer BIT Centra, u kojem su u okviru objekata 4. i 5. faze, u tekućoj godini stvoreni uslovi za kreiranje oko 100 radnih mjesta u oblasti informacionih tehnologija.

Također, gradonačelnik Imamović je naveo da je u cilju povećanja broja zaposlenih, Grad Tuzla osmislio i aktivno provodi programe poticanja proizvodnje, poljoprivrede, zapošljavanja i obrazovanja mladih i osoba sa invaliditetom, te kreiranje poslovnih zona.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio na ovoj posjeti i svim naporima koje EU ulaže, kako bi se unaprijedila saradnja svih nivoa vlasti i kako bi BiH što prije ispunila uvjete za status kandidata, a kasnije i članicu NATO-a i EU. Gradonačelnik je istakao da je na tom putu neophodno nastaviti sa realizacijom Reformske agende, ali da više računa treba voditi o mjerama koje imaju za cilj poboljšanje uslova poslovanja, prije svega za realni sektor, čime će se direktno uticati na povećanje radnih mjesta i na bolji život građana.

Govoreći o poboljšanju uvjeta za bolji život svih građana, gradonačelnik je istakao i činjenicu o ekonomskoj neravnopravnosti građana u Federaciji BiH, imajući u vidu odredbe Zakona o raspodjeli javnih prihoda, po kojima “građani koji žive u Sarajevskom kantonu vrijede duplo više od građana koji žive u drugim dijelovima Fedracije BiH”, istakao je gradonačelnik Imamović, te upoznao ambasadora Wigemarka sa inicijativama za izmjenu ovog Zakona, koje su i tadašnje Općinsko vijeće Tuzla i on kao načelnik, odnosno gradonačelnik, više puta podnosili Vladi Federacije BiH i drugim organima u Federaciji.

Pored toga, gradonačelnik Imamović i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Wigemark, razgovarali su o integraciji BiH ka EU, te neophodnim socio-ekonomskim reformama, koje je neophodno provesti i u kojima će lokalne samouporave imati ključnu ulogu, jer se radi o nivou vlasti koji je najbliži građanima.

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh