Imigranti češće imaju zdravstvene probleme

U poređenju sa ostalim stanovništvom Austrije, imigranti imaju češće zdravstvene probleme a istovremeno se bore sa jezičkim i često kulturnim barijerama u zdravstvenom sistemu, pokazala je studija urađena po nalogu Ministarstva zdravlja Austrije i Radničke komore

1. Mar 2015. | 11:58 | S.M
37163


Studija "Migracija i zdravlje" je pokazala da osobe migrantskog porijekla imaju češće niža primanja i prihvataju teške pomoćne poslove, što vodi lošijem zdravstvenom stanju.

Ukazano je da se zdravstveno dobro ili veoma dobro 2006/7. godine osjećalo samo 67 procenata muškaraca i 62 procenata žena iz Turske i bivše Jugoslavije u Austriji. Kod osoba koje nemaju migrantsku pozadinu ovakav osjećaj je imalo 80 odnosno 79 procenta.

Autori studije smatraju da je migrantima teži pristup jer postoje jezičke barijere, kulturološki tabui i različito poimanje bolesti, te nedostaju ponude liječenja prilagođene psihosocijalnim opterećenjima karaktereističnim za migraciju.

Kako je primjećeno, migranti češće koriste bolničke ambulante umjesto ljekarskih ordinacija, jer je između ostalog to karakterestično za zemlje iz kojih potiču. Također, kako se ističe u studiji, migranti manje pribjegavaju preventivnim pregledima poput mamografije.

Radnička komora, kao inicijator studije, smatra da su potrebna dalja istraživanja, te da diverzitet mora da igra veću ulogu u zdravstvenom sistemu.

Oznake: >

Na vrh