“Indeks nestabilnih zemalja”: Bosna i Hercegovina na začelju evropske stabilnosti!

Bosna i Hercegovina je zajedno sa Srbijom svrstana u kategoriju zemalja pod “visokim upozorenjem” kada se radi o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti. Nešto bolje kotiraju susjedne zemlje Hrvatska, Makedonija i Albanija

15. Jul 2014. | 15:44 | I.Č
25716

“Fragile States Index”, ili “Indeks nestabilnih zemalja” predstavljen je desetu godinu zaredom. Fokusiran je na pokazateljima rizika u zemljama širom svijeta, a temelji se na hiljadama članaka i izvještaja dostupnih iz elektronskih izvora. Rezultati se prikupljaju na osnovu glavnih političkih, ekonomskih i socijalnih indikatora.

Na listi najrizičnijih zemalja svijeta su zemlje poput Južnog Sudana, Somalije, Centralnoafričke Republike i Sudana, te su označene pod kategorijom “Very High Alert”.

Nije pohvalno živjeti u bilo kojoj od zemalja koje se nalaze na vrhu liste. Iako je Bosna i Hercegovina na 86. mjestu liste, rezultati pokazuju da je na začelju evropske sigurnosti.

Podaci nam kazuju da Bosna i Hercegovina najnestabilnija u regionu, a poslije nje dolazi Srbija na 100. mjestu, Makedonija na 116., Albanija na 123. i Hrvatska na 136. mjestu.

Najnestabilnija evropska zemlja, prema ovom istraživanju, je Gruzija koja se nalazi na 63. poziciji. Nakon Gruzije, druga najnestabilnija evropska zemlja u pogledu političkog, ekonomskog i socijalnog stanja je Bosna i Hercegovina.

Istraživanje pokazuje da su najstabilnije zemlje svijeta Finska, Švedska, Danska, Norveška, Švicarska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska, Australija, Kanada, Austrija, Holandija, Njemačka, Belgija i Slovenija.

Čitavu listu možete pogledati ovdje.

Na vrh