Indija dobila novog predsjednika iz kaste “nedodirljivih”

22. Jul 2017. | 10:15 | NV
kovind_twitter

Ram Nath Kovind, političar iz najniže hinduističke kaste kojega podržava vladajuća koalicija, izabran je za novog predsjednika Indije, objavila je izborna komisija, prenosi Hina

Kovind, kandidat vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) koji je do nedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar, dobio je 65,6 posto glasova indijskih parlamentaraca i porazio Meiru Kumar, kandidatkinju opozicionog Nacionalnog kongresa.

Kumar i Kovind pripadnici su iste kaste Dalita koja je najniža u hinduističkom kastinskom sistemu. Kovind je advokat i rođen je u skromnoj seljačkoj porodici u državi Uttar Pradesh na sjeveru Indije.

Predsjedničku zakletvu položiće 25. jula. On će naslijediti Pranaba Mukherjeea, političara veterana iz Kongresne stranke kojemu petogodišnji mandat završava 24. jula.

Indijski zastupnici u ponedjeljak su odlučivali o idućem predsjedniku, a dva glavna favorita za tu većinom ceremonijalnu funkciju bili su 71-godišnji Kovind i 72-godišnja Meira Kumar, prva indijska predsjednica parlamenta i bivša ministrica federacije koja je imala podršku glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa. Predsjednika izabiru zastupnici dva doma parlamenta i pokrajinskih skupština.

Glasanje se održalo simultano kroz cijeli dan u državnoj i pokrajinskim prijestolnicama, a glasovi 4896 zastupnika su prebrojani 20. jula. “Kovind je dobio čvrstu većinu. U skladu s tim proglašavam ga predsjednikom Indije”, rekao je zvaničnik izborne komisije Anoop Mishra.

 

Drugi predsjednik iz kaste “nedodirljivih”

Vladajući BJP u donjem domu parlamenta, takozvanoj Lok Sabhi, drži dvije trećine zastupnika te samostalno ili u koaliciji vlada u 17 od 29 indijskih država. Kovind je drugi indijski predsjednik iz zajednice Dalita nakon K.R. Narayana koji je bio na toj dužnosti od 1997. do 2002. godine.

Daliti, znani i kao nedodirljivi, najnižeg su ranga indijskom tradicionalnom društvenom sistemu temeljenom na kastama. Unatoč godinama afirmativne akcije, veliki dio te zajednice i dalje je siromašan ili zaposlen na najgorim poslovima.

Prije imenovanja Kovind je rekao da je predan poštivanju indijskog sekularnog demokratskog ustava. “Poštujem indijski ustav i niti jedan politički interes ne može biti iznad pravila upisanih u ustav”, rekao je Kovind.

 

NV / Foto: Ram Nath Kovind/Twitter

Na vrh