Indija i Irak žele ruski “S-400”

30. Mar 2018. | 21:14 | NV
S-400_Triumf-34

Indija i Irak žele da kupe ruski protivvazdušni (PVO) sistem “S-400”, navode ruski vojni stručnjaci, javlja Srna.

Ugovor sa Indijom o isporuci ruskog “S-400” mogao bi biti potpisan do kraja ove godine, navode ruski mediji, pozivajući se na zamjenika rukovodioca Federalne službe za vojnotehničku saradnju Vladimira Drožova.

Ruski “S-400 trijumf” potreban je i Iraku za zaštitu džamija i svetih mjesta od vazdušnih napada terorista.

“Terorizam drži na nišanu našu zemlju, u kojoj se nalazi veliki broj svetih mjesta za svakog Iračanina. Postoje podaci koji ukazuju da bi teroristi mogli da iskoriste letjelice za napad na naše svetinje, što izaziva uznemirenost u zemlji”, kaže predsjednik Odbora iračkog parlamenta za odbranu i sigurnost Hakim el Zimili.

On napominje da SAD ne žele da naoružaju iračku vojsku i da joj daju na raspolaganje savremene PVO sisteme za kvalitetnu zaštitu vazdušnog prostora.

Arapski mediji su prošlog mjeseca objavili informaciju da iračka delegacija odlazi u Moskvu kako bi sa ruskom stranom razmotrila pitanje nabavke PVO sistema “S-400”.

PVO sistemi srednjeg i velikog dometa “S-400 trijumf” namijenjeni su za presretanje svih vrsta ciljeva na svim visinama u prečniku od 400 kilometara. Uz dodatne module, domet dostiže i 600 kilometara.

“Trijumf” je namijenjen za zaštitu strateških objekata, napominje “Ruska riječ”.

Činjenica da lansirni uređaj koristi rakete raznih vrsta omogućava “S-400” da formira ešalonski PVO.

Ugovore o isporuci ovog PVO sistema sa Rusijom već su sklopile Kina i Turska, podsjeća Srna.

 

NV / foto defence.pk

Oznake: > > >

Na vrh