Indijski ambasador Chhabra pozvao bh. studente da prate konkurse za stipendije

BiH je savršeno mjesto za ulaganje. Infrastruktura je relativno jeftina, radna snaga je na nivou i to je jako dobra prilika za investitore, kazao je Feni novoimenovani nerezidentni ambasador Republike Indije za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Rahul Chhabra

6. Dec 2015. | 15:05 | S.M
51034


U svom prvom intervjuu za bh. medije ambasador Chhabra je za Fenu govorio o izuzetno dobrim odnosima dviju zemalja, BiH i Indije, suradnji na bilateralnom i multilateralnom planu, a zainteresiran je za unapređenje svih oblika saradnje, jer smatra da postoje potencijali za značajno unapređenje privredne i trgovinske suradnje, u oblasti investicija, turizma, obrazovanja, kao i kulturne suradnje.

Iako mu je ovo prva posjeta BiH, impresioniran je onim što je vidio u BiH, a prvo što je primijetio je multietička struktura stanovništva, grada, džamije, crkve, sinagoge, i to ga podsjeća na Indiju, koja također ima toliko puno različitosti, različite provincije, jezika i svi žive zajedno, relativno mirno.

Kaže da vlasti BiH moraju da se pobrinu da se ta multietičnost održi i razumije napore u tom smjeru, a on lično radit će na imidžu BiH u Indiji, kao što to radi i bh. ambasador u Indiji, „a drugi način bi bio dovesti u BiH bolivudsku produkciju da ovdje snimaju filmove“.

Naglašava da je 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Indije i da treba nastaviti putem unapređenja dobrih i prijateljskih odnosa dviju zemalja, kao i razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou.

"Povodom 20. godina od uspostavljanja diplomatskih veza BiH i Indije, upriličen je nastup indijskog Bhangra plesa u Sarajevu i Mostaru, a sljedeći veliki korak je 29. januar 2016. godine kada će Vlada Indije po prvi puta slaviti Dan državnosti u Sarajevu", najavio je ambasador Chhabra.

To će biti veliki događaj na kojem će biti upriličen nezaboravan kulturno-umjetnički program i nastupat će velika imena sa indijskog podneblja.

Izrazio je spremnost za dalju saradnju BiH i Indije u oblasti edukacije i stipendiranja studenata iz BiH, i pozvao je bh. studente da prate konkurse za stipendije koje nudi Vlada Indije na Facebooku.

"Ono što mi je neshvatljivo je zašto studenti iz Bosne i Hercegovine ne apliciraju za stipendije koje nudi Vlada Indije i koje u potpunosti plaća. To mogu uraditi putem naše Facebook stranice. Stipendije su od šest do osam mjeseci. Do sada je tu mogućnost iskorostilo samo dvoje studenata", ističe ambasador.

Ambasador je izrazio interes indijskih investitora za mogućnosti ulaganja u turističke potencijale i ekonomiju te unapređenja informacionih tehnologija i razvijanja ljudskih resursa.

Podsjetio je na dvije velike indijske investicije u BiH koje građanima osiguravaju nekoliko hiljada radnih mjesta. To su Global Ispat Koksna Industrija d.o.o., Lukavac (GIKIL), u kojoj je uloženo nekoliko miliona, i ArcelorMittal u Zenici, ali postoje i druga područja koja istražuju indijski investitori: turizam, solarna energija, poljoprivreda.

Podsjetio je na indijsku delegaciju koja je prije dva mjeseca bila na Sarajevo biznis forumu a na sljedećem forumu koji se održava u maju 2016. godine nastoji dovesti veliku delegaciju iz Indije, te naglašava da je sa bh. zvaničnicima razgovarao o učešću bh. biznismena u Indiji

"Želim da ohrabrim bh.privrednike, poslovne ljude, da dolaze u Indiji na forume, sajmove kako bi prezentirali svoje projekte, a Vlada Indije je čak odlučila da snosi sve troškove i putovanja i boravka i sve što je potrebno", kaže Chhadra i dodaje kako je planirano da također indijski biznismeni učestvuju i na trgovinskom sajmu u Mostaru.

Govoreći o već najavljenom projektu otvorenja dva centra informacionih tehnologija na univerzitetima u Sarajevu i Banjoj Luci, ambasador tvrdi da je Ugovor predočen Vladi BiH, a on ubrzo očekuje finaliziranje zahtjeva i potpisivanje konačnog ugovora, jer bi to bi bio i prvi projekt u Evropi.

Kaže da bi razmjena studenata trebala biti poboljšana, a početna tačka je upravo osnivanje IT centara u Sarajevu i Banjoj Luci i nastojat će da razgovara sa rektorima univerziteta.

Postoji zainteresiranost za trgovinu iako se u Indiji proizvodi gotovo sve, jer Indija sa populacijom od 1,3 milijarde ljudi proizvodi sve „od igle do lokomotive“, tako da šta god bi BiH bilo potrebno može uvoziti iz Indije. Uvoz iz Indije u BiH je do 2008. godine iznosio oko 30 miliona dolara, a sada je već 60 miliona.

"Na žalost ono što mi uvozimo iz BiH je oko milion dolara, jer je BiH mala zemlja sa malom proizvodnjom, ali ono što BiH može ponuditi u zamjenu je turizam. Stoga treba motivirati Indijce da kao turisti posjećuju BiH kako bi i na taj način ulagali u BiH i ovdje ostavljali svoj novac. Sektor usluga je ovdje prilično dobro razvijen", kaže ambasador, dodajući kako će raditi na tome da što više investitora i turista dovede u BiH

Za putovanje bh.građana u Indiju potrebna je viza, ali je također i Indijcima potrebna viza da bi posjetili BiH. Prvi korak, po mišljenju ambasadora je da diplomatama osigura stalnu vizu, da je pri kraju je potpisivanje takvog ugovora, u tom bi slučaju indijski ministar došao da potpiše i ugovor o otvorenju IT Centra .

Na pitanje zašto Republika Indija nije do sada u BiH otvorila ambasadu s obzirom na 20-godišnje prijateljstvo, ambasador je kazao da je svjestan potrebe da se ovdje otvori ambasada i da cijeni činjenicu da BiH ima svoju ambasadu u Indiji, ali razlog zašto nije otvorena je da nema dovoljno ljudi.

Indija ima 750 diplomata za cijeli svijet i do sada je bila tendencija da svake godine bude promovirano po 10 diplomata, a sada je ta brojka veća za 70 osoba. Ali, da bi došli do statusa ambasadora potrebno je vrijeme.

"BiH je visoko na prioritetnoj listi za ambasadu, iako nije dugo otvorena ni jedna ambasada u svijetu. Ali ja ću se pobrinuti da ne nedostajem i dolazit ću često na biznis forumima i drugim događajima, razgovarat ću sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH", zaključio je novoimenovani nerezidentni ambasador Republike Indije za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Rahula Chhabra u intervjuu za Fenu.

Na vrh