Indonezija: Pronađena dva velika dijela malezijskog aviona

Spasilački timovi pronašli su dva velika dijela malezijskog aviona "AirAsia" koji se sa 162 putnika i članova posade prošlog vikenda srušio u Javansko more, saopćili su indonežanski zvaničnici

3. Jan 2015. | 11:51 | S.M
34229


Dva objekta pronađena malo prije ponoći u petak nalaze se na oko 30 metara ispod vode i spasilačka služba pokušava da napravi njihove fotografije koristeći podvodna vozila na daljinsko upravljanje (ROV), saopćio je na konferenciji za novinare šef spasilačke službe Bambang Soelistjo, a prenio Reuters.

Prvi predmet je dimenzija 9,4 puta 4,8 puta 0,4 metra, a drugi 7,2 puta 0,5 metara, rekao je on.

Soelistjo je dodao da je upravljanje podvodnim vozilima problematično zbog velikih talasa, ali da se ronioci spremaju da se uključe u potragu.

Vijest o otkriću dijelova letjelice dolazi u trenutku kada je indonežansko ministarstvo za saobraćaj saopćilo da avion nije imao odbrenje za let i da je kompaniji "AirAsia" do završetka istrage suspendirana dozvola za letove od Surabaja do Singapura.

U saopćenju portparola ministarstva se navodi da "AirAsia" nije imala dozvolu da leti na liniji Surabaja-Singapur nedjeljom, kada se nesreća dogodila, i da nije tražila izmjenu reda letenja.

Ostaje nejasno, kako je aviokompanija, koja tek treba zvanično da odgovori na saopćenje ministarstva, mogla da leti bez neophodnog odobrenja, prenio je AFP.

Spasilački timovi do sada su izvukli 30 tijela nastradalih iz aviona "Airbus A320-200" koji se srušio u nedjelju tokom oluje, a kako je Soelistjo rekao, glavni cilj potrage danas je "pronalaženje i izvlačenje žrtava".

Spasioci su potragu ograničili na područje oko 45 sa 35 nautičkih milja, smješteno oko 75 nautičkih milja od Pangkalan Buna, grada na Borneu.

Rusija je poslala na destine ronilaca, kao i dva aviona, jednu amfibiju, dok francuski i singapurski istražitelji pomažu u pronalaženju crnih kutija.

Među državama koje učestvuju u spasilačkim operacijama su i SAD, Australija, Južna Koreja i Malezija.

Istražitelj Nacionalnog komiteta za sigurnost saobraćaja Tos Sanitioso izjavio je da se nada da će crne kutije biti pronađene u narednih nekoliko dana.

Porodice žrtava pripremaju sahrane, pošto su izvučena tijela prošla identifikaciju u Surabaji, gdje je uspostavljen krizni centar.

Od 162 putnika i članova posade na letu QZ8501, 155 su bili Indonežani, tri Južnokorejca, i po jedan državljanin Singapura, Malezije, Britanije i Francuske.

Kako je saopćila navigaciona služba Indonezije "AirNav", prije polijetanja, pilot je zatražio dozvolu da leti na većoj visini kako bi izbjegao oluju, ali njegov zahtjev nije odobren zbog gustog saobraćaja, prenosi Tanjug.

U posljednjem obraćanju kontroli leta, malo prije nego što se svaki kontakt s letjelicom gubi, pilot je rekao da želi da promijeni kurs kako bi izbjegao oluju.

(Agencija FENA)

Na vrh