Ines Tanović nova predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH

Rediteljica i scenaristica Ines Tanović nova je predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH

16. Jan 2014. | 13:15 | I.Č
17570

Ona je većinom glasova prisutnih članova Udruženja na jučerašnjoj Izbornoj skupštini izabrana za novu predsjednicu Upravnog odbora.

Dosadašnja predsjednica Upravnog odbora Udruženja podnijela je iscrpan izvještaj o aktivnostima u proteklom mandatu s posebnim naglaskom na važne projekte za bh. kinematografiju kao što su godišnji katalog bh. filma, festival bh. filma, nagrada "Ivica Matić", odabir bh. kandidata za nagradu Oskar, web stranica bhfilm.ba, te rad na zakonu o kinematografiji.

Također se govorilo i o potezima na planu prijave Udruženja za licencu i regulisanje autorskih prava u audiovizualnom sektoru.

Usvojene su promjene Statuta i akata Udruženja, te finansijski izvještaj i plan rada Udruženja za naredne dvije godine.

Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Od 1988. godine je član Udruženja filmskih radnika BiH.

Režirala je pet kratkih igranih filmova po vlastitom scenariju – "Krugovi", "Idea", "Čovjek S", "Sindrom" i "Bez kalorija".

Od 1996. godine radi na Televiziji BiH kao urednik i reditelj na do sada više od 200 emisija. Neki od tih programa preuzeti su za Eurovizijsku razmjenu.

Pisala je dramske tekstove za pozorište i radio. Od 1991. dio je autorskog tima producentske kuće "Dokument" gdje radi na projektima kao autor i reditelj.

Godine 2010. režirala je omnibus "Neke druge priče", trenutno priprema svoj prvi igrani film, a dugogodišnja je članica Udruženja filmskih radnika BiH.

Novi Upravni odbor Udruženje filmskih radnika FBiH čine: Amra Bakšić Čamo, Zoran Galić, Jovan Marjanović, Danis Tanović, Adis Đapo i Srđan Vuletić. Upravni odbor Udruženja filmskih radnika u BiH čine Amra Bakšić Čamo, Zoran Galić, Jovan Marjanović i Srđan Vuletić, dok Nadzorni odbor čine Adis Đapo, Danis Tanović i Saša Hajduković, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika u FBiH.

(Fena)

Na vrh