Inicijativa u Tuzlanskom kantonu: Većim minimalcem protiv odliva radne snage

20. Feb 2018. | 10:34 | NV
tuzla-panorama-12

Vlada Tuzlanskog kantona je pokrenula inicijativu povećanja minimalne plate u realnom sektoru sa 406 na 770 maraka kako bi se zaustavio zabrinjavajući trend odlaska kvalifikovane radne snage iz naše zemlje u EU.

“Ovo nije predizborna kampanja. Imamo i dobru volju poslodavaca i oni su raspravljali o ovom našem prijedlogu na Upravnom odboru Udruženja poslodavaca TK. Svjesni smo ako se ovako nastavi da ćemo ostati bez kvalifikovane radne snage, bez stručnjaka i morat ćemo uvoziti radnu snagu, obrazložio je inicijativu Zoran Jovanović, bivši ministar za rad i socijalnu politiku TK, izvijestila je FTV.

Kasim Selimović, predstavnik poslodavaca u Ekonomsko-oscijalnom vijeću TK, kazao je da će poslodavci podržati inicijativu.

“Iznaći ćemo rješenjana našu štetu, tj. štetu poslodavaca,da izdvojimo što više, ali isto to tražimo i od Vlade”, kazao je Selimović.

Samo u Tuzlanskom kantonu oko 30 hiljada radnika dobija minimalnu platu. Prijedlog će konačno trebati da usaglasi Ekonomsko-socijalno vijeće TK.

 

NV / indikator.ba

Na vrh