Instalacija Almira Derviševića: “Pravda za Bosnu i Heregovinu – autobusko stajalište Den Hag”

26. Feb 2018. | 15:35 | NV
101_4515

Protekle sedmice Almir Dervišević ispred internacionalnoga suda pravde u Den Hagu postavio umjetničku instalaciju pod nazivom “Pravda za Bosnu i Heregovinu – autobusko stajalište Den Hag.”

“Mjesto i vrijeme realizacije nije slučajno. Ovom instalacijom prisjećam se 26. februara 2007 godine kada je po pitanju tužbe Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore na internacionalnome sudu pravde u Den Hagu donešena presuda. Također se prisjećam 26. februara 2017. godine kada je istekao rok na pravo za podnošenje žalbe od strane države Bosne i Hercegovine po pitanju presude. Navedeno ukazuje da pravda nije zadovoljena.

Ovom prilikom moja poruka je usmjerena ka žrtvama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu kao i potencijalnim žrtvama iste agresije koje smo svakodnevni svjedoci. Mislim da pravda koju smo sve ove godine očekivali, imajući u vidu vrijeme i prostor življenja, sagledavši presude i odnos prema presudama izgleda nekako nedostižna. Također stičem utisak da smo od sudova mnogo očekivali. Očekujući i iščekujući nekako smo zapostavili svoje obaveze u kontekstu ostvarenja pravde. Odnos odgovornih države Bosne i Hercegovine na cjelokupan proces prava na žalbu (u periodu od deset godina) oslikava taj naš odnos prema nama samima. Istovremeno dok ove bolne misli i osjećanja prolaze kroz mene, razmišljajući o pravdi i nepravdi pokušavajući dokučiti uzroke, osjećam nadu i ukazuje mi se odgovor.

Mislim da se odgovor nalazi u nama samima, u našem odnosu prema nama samima. Iz toga odnosa zasnovanoga na odlučnosti posvećenosti istini i pravdi, ljubavi prema čovjeku države Bosne i Hercegovine, predanosti razvoju našega cjelokupnoga društva preuzimajući odgovornost za naše buduće generacije moramo stvoriti uslove koji će naše živote i imovinu učiniti bezbjednim. Uslove u kojima će svaki čovjek biti zaštičen. Iz toga odnosa nesmijemo dozvoliti da nam se ikada više ponovi zlo koje se čovjeku Bosne i Hercegovine desilo. Mi (svi oni koji državu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svojom domovinom) moramo u potpunosti preuzeti odgovornost te na taj način biti pravedni prema nama samima. Iskorištavajući postojeće kapacitete i stvarajući nove, opredjeljujući se za dobro, a udaljavajući se od zla, vjerujem da u tome možemo uspijeti.

Čovjek države Bosne i Hercegovine mora se osloboditi zla koje nam onemogućava da budemo slobodni, koje nas sprječava da budemo posvećeni istini i pravdi a kao takvi na putu pobjede. Drugi za nas to neće učiniti na način koji će zadovoljiti naše potrebe. To je naša obaveza. To je naš dug prema žrtvama agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, to je naša dužnost prema budućim generacijama države Bosne i Hercegovine. Posvetimo se našim vrijednostima. Spoznajmo naše vrijednosti, živimo ih i čuvajmo jer su upravo te vrijednosti bogatstvo našega življenja i umiranja”, poručio je Dervišević.

 

NV

Na vrh