Instant plaćanja u EU: Transfer 15.000 EUR za 10 sekundi

24. Nov 2017. | 09:34 | NV
39792

Gotovo 600 pružalaca usluga plaćanja (PSP) iz osam zemalja lansiralo je Sepa Instant Credit Transfer (SCT Inst) šemu, donoseći novac u realnom vremenu za veći dio Evrope.

Evropsko vijeće za plaćanja predstavilo je 21. novembra Sepa Instant Credit Transfer (SCT Inst) šemu kao odgovor na zabrinutost da bi pojavljivanje novih domaćih platformi, kao što je Faster Payments u Velikoj Britaniji, moglo dovršiti stvaranje fragmentiranog tržišta u Evropi, slično onome koje je postojalo u redovnim plaćanjima u prošlosti.

Prema SCT Inst planu, ljudi i korporacije će moći da transferišu do 15.000 EUR u roku od 10 sekundi, 24/7 u sedmici, 365 dana u godini, preko granica između računa u bilo kojoj od 34 SEPA države. PSP-ovi koji žele da povećaju limit i brzinu transakcije mogu se bilateralno ili multilateralno sporazumjeti da to učine.

Na početku pristupili su šemi pružaoci usluga plaćanja iz Austrije, Estonije, Njemačke, Italije, Letonije, Litvanije, Holandije i Španije, što znači da njihovi korisnici mogu napraviti i primati instant plaćanja u eurima unutar svojih nacionalnih granica i preko granice sa drugim prihvatiocima. PSP-ovi iz Belgije, Finske, Njemačke, Malte, Holandije, Portugala i Švedske bi trebalo da budu umreženi 2018. i 2019. godine, a SCT Inst progresivno će obuhvatiti više od 34 evropske zemlje.

U međuvremenu, sedam velikih mehanizama za obračun i poravnanje (CSM) – uključujući EBA Clearing, Equens Worldline, Iberpay i Stet – biće u mogućnosti da podrže SCT Inst transakcije od novembra. Pored toga, platforma za poravnanje instant plaćanja Evropske centralne banke će ući u arenu krajem 2018. godine.

Javier Santamaría, predsedavajući EPC-a, kaže: “SCT Inst šema svojim brojnim prednostima u potpunosti učvršćuje evropska plaćanja bilo gdje, u bilo kojem trenutku digitalnog svijeta”. SCT Inst je jedina regionalna inicijativa ove vrste u svijetu. Zajednica evropskih plaćanja može biti ponosna na posao koji je postignut da bi instant kreditni transferi danas postali realnost”.

“Mogu samo da podstaknem PSP-e koji se nisu pridružili SCT Inst-u da to što prije moguće učine. Ova poboljšana integracija evropskih plaćanja imaće ogromne prednosti za evropske potrošače i preduzeća”, izvještava Indikator.ba.

 

NV / indikator.ba

Na vrh