Inzko: Aplikacija prvi korak, slijedi druga etapa za BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je danas u Banjoj Luci da je predaja aplikacije BiH za kandidatski status u Evropskoj uniji (EU) veoma važna etapa za BiH, ali da sada slijedi ona teža

18. Feb 2016. | 15:15 | K.K
54793


To je, kaže, prvi korak, a siguran sam da će na kraju BiH dovesti u punopravno članstvo.

Inzko je naveo da brzina puta BiH prema EU zavisi od same BiH, ali je uvjeren da će BiH prije ili kasnije biti članica evropske zajednice država.

Vrata su, slikovito se izrazio, otvorena i sada slijedi druga etapa.

“Možda će to biti i maraton prema Briselu. Bit će manje Dejtona, a više Brisela”, dodao je visoki predstavnik na pres-konferenciji nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem.

On je naveo da je 15.februar historijski dan, jer je predata aplikacija BiH za članstvo u EU, ali i dodao da sada slijedi ona teža etapa.

Čubrilović je istakao da je razgovarano o aplikaciji BiH za kandidatsko članstvo u EU te odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a.

Kazao je da je RS konstruktivno djelovala na evropskom putu BiH, ali nije zadovoljna načinom kako je usvojen mehanizam koordinacije i smatra da će se sve nedoumice na koje je ukazala Vlada RS-a otkloniti.

Čubrilović je rekao da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH, ali da 9.januar ostaje Dan RS-a i da o tome postoji jedinstven stav.

Kada je u pitanju bosanski jezik, naveo je da je RS ispoštovala u najvećoj mjeri uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u većini škola u RS-u.

“Nemamo ništa protiv da neko svoj jezik zove kako hoće, ali se moraju poštovati zakoni, ustav i RS-a i BiH” – dodao je Čubrilović.

(Agencija FENA)

Na vrh