Inzko pozdravio nastavak finansiranja Grada Sarajeva

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pohvalio je danas usvajanje izmjena i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojima će se omogućiti nastavak finansiranja Grada Sarajeva

5. Nov 2015. | 18:05 | D.R
49436


Visoki predstavnik Inzko podsjetio je da se problem pojavio kada je prethodni sastav Parlamenta Federacije izmijenio spomenuti zakon i izostavio Sarajevo iz novog sistema raspodjele prihoda od indirektnih poreza u Federaciji. Kao posljedica, Sarajevo nije dobilo nikakva sredstva sa jedinstvenog računa Federacije od maja prošle godine, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

"Dovedena su u pitanje sredstva za izvršavanje obaveza i obavljanje najosnovnijih funkcija. Kako bi se taj problem riješio, 16. septembra sam pisao predsjedavajućem Vijeća ministara kao i premijerima Federacije i Kantona, a osoblje mog ureda angažiralo se na tom pitanju sa njihovim osobljem. Zahvaljujem premijeru Novaliću i njegovom timu na saradnji i ličnom angažmanu, a od Parlamenta Federacije očekujem isti angažman i podršku za predloženo rješenje", – rekao je Inzko.

(Agencija FENA)

Na vrh