Inzko: RS može slaviti 21. novembar kao svoj dan

21. Jan 2018. | 15:36 | NV
inzko-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za srbijanski Danas kazao je da su politilke stranke već u predizbornom raspoloženju, prenosi agencija Patria.

“To je prilično preuranjeno, s obzirom da su izbori tek u oktobru. U narednim mjesecima možemo očekivati dosta političkog aktivizma i negativne retorike, što će usporiti tempo reformi i uticati na političku klimu. To BiH sebi ne može priuštiti i to njenim građanima sigurno nije potrebno. Čak su i ministri vanjskih poslova država članica EU izrazili žaljenje zbog činjenice da su retorika podjela koja se ukorijenila u prošlosti i preuranjena predizborna kampanja usporili tempo reformi i uticali na političku klimu.

Međutim, u BiH jeste došlo do određenih pomaka, ali za obične građane nedovoljno. Ova zemlja je preduzela neke pozitivne korake u pravcu implementacije Reformske agende i trenutno se nastoje završiti odgovori na sva od ukupno oko 3.300 pitanja iz Upitnika EU. Usvojen je Zakon o akcizama, u cilju izgradnje autoputeva, potpisan je Sporazum o transportu i usvojena je Strategija o ruralnom razvoju. Druga stvar je osjećaj hitnosti koji je jako bitan. BiH nema više vremena za gubljenje, posebno sa stanovišta mladih ljudi, koji odlaze u zabrinjavajućem broju.

Inzko je istakao da je prioritet postići sporazum oko izborne reforme, što će olakšati neometano provođenje izbornog procesa i uspješnu implementaciju izbornih rezultata u oktobru 2018.

“Ovo nije najveće pitanje, ali jeste najhitnije da bi se omogućilo provođenje normalnih izbora, ili, drugim riječima, treba spriječiti “mostarizaciju”, odnosno stanje u kojem se u Mostaru nisu održali izbori od 2008. godine.”

Ponovio je da treba jačati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije, nastaviti sa socijalnim i ekonomskim reformama…

Na pitanje o Danu RS, Inzko je kazao da “niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan.”

“Naprimjer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995. koji se, uostalom, već obilježava u RS. Ali to se mora organizovati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS i utvrdio da je to neustavno. Vladavina prava je kamen temeljac demokratije i to znači da su odluke suda konačne i obavezujuće. Nepoštivanje vladavine prava stavlja vas na pogrešnu stranu zdravog razuma, kao i na pogrešnu stranu evropskih vrijednosti. To čovjeku oduzima pravo da se zove legalistom ili da tvrdi da njeguje evropske demokratske vrijednosti.”

 

NV / NAP

Na vrh