Iračka aktivistica Nadia Murad dobitnica nagrade Vaclav Havel

11. Oct 2016. | 10:30 | NV
nadia murad rudaw.net

Vijeće Evrope u ponedjeljak je dodijelilo nagradu za ljudska prava Vaclav Havel iračkoj aktivistici Nadiji Murad, koja je bila seksualna robinja ISIL-a prije nego što je postala prepoznatljivo lice kampanje za zaštitu njenog naroda Jazida.

Nagrada, koja se dodjeljuje zbog izuzetne akcije građanskog društva u odbrani ljudskih prava, donosi laureatu 60.000 eura.

Krhku ženu odveli su militanti ISIL-a iz njenog rodnog sela Kocho u blizini sjevernog iračkog grada Sinjara u augustu 2014.u grad Mosul.

Među prvim stvarima na koju su je prinudili radikali ISIL-a bilo je da se odrekne svoje jazidske vjere, drevne religije s više od pola miliona sljedbenika koncentrisanih u sjevernom Iraku.

Zarobljenica ekstremističke grupe, Murad, koja je napunila 23. godine, izjavila je da je mučena i silovana tri mjeseca prije nego što je uspjela da pobjegne i otputuje u Njemačku.

Ona je od tada postala aktivistica za ljudska prava, dovodeći u središte pažnje međunarodne javnosti represiju nad zajednicom Jazida, njeno seksualno porobljavanje i trgovinu ženama i djecom koje je zarobila ISIL.

Nagrada Vaclav Havel uvedena je u znak sjećanja na bivšeg češkog predsjednika i dramskog pisca čija su djela i protivljenje totalitarizmu pretvorila ga u svjetsku ikonu.

Murad je u svom govoru po dobijanju nagrade u Strabourgu pozvala na stvaranje međunarodnog suda koji bi sudio za zločine koje su počinili džihadisti ISIL-a.

Ona je podsjetila na progon oko 12.000 Jazida, koji su postali žrtve ISIL-a, nazivajući ga “genocidom”.

“Slobodni svijet ne reaguje” izjavila je Murad, čijih je 18 članova porodice ili ubila ili zarobila od strane ISIL-a.

Nagradu je dodijelila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Među ostala dva kandiodata na kratkoj listi bili su srpska novinarka Gordana Igrić, aktivistica za ljudska prava i medijske slobode, i Međunarodni institut za ljudska prava, Fondacija Rene Cassin, koja radi od 1969. na promoviranju ljudskih prava i mira, prenosi AFP.

 

FENA / foto rudaw.net

Na vrh