Iračke šiitske milicije na sirijsko-iračkoj granici, sirijska armija zanemarila američka upozorenja

30. May 2017. | 07:57 | NV
syr-irq

Jučer je ISIL-u nanesen težak udarac. Iračke šiitske milicije Hashd Al-Sha’abi, koje podržava Iran, izašle su na iračko-sirijsku granicu u mjestu Umm al-Jaris, čime nastoje ISIL razdvojiti u dvije enklave u koje ne može pristići nikakva pomoć. Međutim, ISIL još uvijek kontroliše najveći dio granice između Sirije i Iraka.

Pomenute milicije za ovu akciju imali su podršku zvaničnog Bagdada, a prema ranijim izjavama oni su spremni i prijeći granicu i boriti se protiv ISIL-a u Siriji, ako to od njih zatraži irački premijer Haider al-Abadi.

Oni su na društvenim mrežama podjelili fotografije na kojima se vidi njihovo napredovanje.

Sa druge strane granice, južnije od mjesta Umm al-Jaris, američka vojska je iz aviona izbacila letke u kojima upozorava sirijsku armiju da ne se približavaju na manje od 55 kilometara od graničkog prelaza Al-Tanf, gdje je smještena sirijska milicija Maghawir al-Thawra, koju obučavaju SAD za borbu protiv ISIL-a i sirijske armije. Sirijska armija je oglušila na američka upozorenja i kreće se ka pomenutom graničnom prijelazu.

Cilj operacije iračkih i sirijskih snaga jeste potpuna kontrola države granice ove dvije države, dok Sjedinjene Američke Države na granicama ne žele vidjeti sirijsku armiju. Samo nekoliko sedmica ranije sirijske snage su bombardovane u sirijskom pustinji kako bi bilo zaustavljeno njihovo napredovanje. Američka vojska je tada rekla da je to bombardovanje upozorenje sirijskoj armiji da ne prilazi američkim vojnicima koji su raspoređeni u tom dijelu Sirije.

 

NV

Na vrh