Irak: 88,2 milijarde dolara za obnovu nakon borbe protiv ISIL-a

12. Feb 2018. | 21:09 | NV
mosul

Obnova Iraka poslije trogodišnjeg rata sa ISIL-om koštaće 88,2 milijarde dolara, a prioritet će biti izgradnja stambenog prostora, rekli su danas irački zvaničnici na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, prenijela je Srna.

Donatori i investitori okupili su se ove sedmice u Kuvajtu da bi razgovarali o obnovi iračke ekonomije i infrastrukture, dok se zemlja oporavlja od razornog konflikta sa teroristima koji su u jednom trenutku kontrolisali trećinu države.

Irak je u decembru proglasio pobjedu nad ISIL-om, nakon što je ponovo zauzeo teritoriju koju su teroristi osvojili 2014. i 2015. godine.

Oko 22 milijarde dolara biće potrebno kratkoročno i još 66 milijardi srednjeročno, rekao je na konferenciji generalni direktor u Ministarstvu za planiranje Qusaj Adulfattah, ali nije precizirao vremenske okvire.

“Obnova Iraka je obnova nade za Irak, a obnova stabilnosti Iraka znači stabilizovanje država regiona i svijeta”, izjavio je ministar za planiranje Salman al-Jumaili.

Irak je objavio listu od 157 projekata za koje traži privatne investicije. Među njima su obnova aerodroma u Mosulu i ulaganja u privredu radi njene diverzifikacije i udaljavanja od prodaje nafte.

Predviđeno je da se obnove kuće, bolnice, škole, putevi i telekomunikacioni sistemi, kako bi se osiguralo zaposlenje mladima i da bi se stotine hiljada raseljenih vratili svojim domovima.

U radu konferencije učestvuje oko 1.900 delegata koji predstavljaju strane vlade, privatne kompanije i nevladine organizacije, izvijestio je Reuters.

Svjetska banka (WB) je odobrila početkom novembra 2017. godine 400 miliona američkih dolara za obnovu Iraka.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh