Irak dobio dozvolu za igranje utakmica na domaćem terenu prvi put nakon 28 godina

19. Mar 2018. | 16:43 | NV
iraq(4)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), na sjednici u glavnom gradu Kolumbije Bogoti, donijela je odluku da dozvoli Iraku odigravanje prijateljskih utakmica na domaćem terenu prvi put nakon 1990. godine.

Irak zbog sankcija izazvanih zbog iračke agresije na Kuvajt pod režimom Sadama Huseina nije mogao punih 28 godina igrati na domaćem terenu.

FIFA je dozvolila Iraku da može igrati u gradovima Basra, Erbil i Karbala, dok u drugim gradovima još uvijek ne može igrati zbog sigurnosne situacije.

Irak je 28. februara u Basri igrao prijateljsku nezvaničnu utakmicu protiv Saudijske Arabije kao probu pred ukidanje sankcija. Kako je sve proteklo u najboljem redu, FIFA je odlučila uvažiti zahtjev iračkog saveza za ukidanjem sankcija.

FIFA je 2012. bila ukinula sankcije, ali je pred utakmicu Iraka i Jordana na stadionu nestalo struje, pa je zabrana produžena. U međuvremenu je Irak kao domaćin igrao u Jordanu, Kataru i Iranu.

Nakon odluke o ukidanju sankcija uslijedilo je veliko slavlje u Iraku, a ljubitelji fudbala putem društvenih mreža poručuju kako uskoro od Iraka možemo očekivati vrhunske rezultate.

 

NV / NAP

Na vrh