Iran obilježava godišnjicu Islamske revolucije: Demonstranti palili američke i izraelske zastave

11. Feb 2018. | 20:18 | NV
rouhani2016

Stotine hiljada Iranaca izašle su danas na ulice kako bi obilježille 39. godišnjicu Islamske revolucije, nekoliko sedmica poslije antivladinih protesta širom zemlje.

Demonstranti su danas palili američke i izraelske zastave i slike predsjednika SAD Donalda Trumpa, čije je odbijanje da još jednom potvrdi nukleari sporazum Teherana i velikih sila razljutilo Irance.

Takvo ponašanje je uobičajeno tokom obilježavanja godišnjice Revolucije iz 1979. godine, kada je s vlasti zbačen iranski šah Mohamad Reza Pahlavi koji je imao podršku SAD. Od tada traje period neprijateljstva Irana i zapadnih zemalja, čiji početak je obilježio napad na Ambasadu SAD u Teheranu i potonja 14-mjesečna talačka kriza.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani pozvao je na jedinstvo iranskog naroda, od pripadnika tvrde struje koja podržava teokratsku vladu do reformista koji zahtjevaju promjenu.

“Kada se desila Revolucija, izbacili smo iz revolucionarnog voza neke koje nije trebalo. Danas moramo da ih pustimo da se ponovo ukrcaju na voz”, rekao je Rouhani velikoj masi na centralnom teheranskom trgu Azadi.

On nije posebno imenovao građane koji su skrajnuti poslije Revolucije, a poznato je da su ljudi oko tadašnjeg lidera zemlje ajatolaha Ruhollaha Homeinija sprovodili čistke liberala, komunista i drugih. Iran je 2009. godine stavio lidere Zelenog pokreta u kućni pritvor, koji važi i danas uprkos Rouhanijevom obećanju da će ih osloboditi.

Rouhani je u govoru obećao više prilika za zaposlenje i bolje ekonomske uslove u bliskoj budućnosti, dok su desetine pristalica tvrde struje uzvikivale “smrt lažovima, smrt pobunjenicima!”

Antivladini protesti u Iranu izbili su pred Novu godinu i prvobitno su bili fokusirani na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, ali su se brzo raširili i prerasli u protivljenje teokratskoj vladi, piše Beta.

 

NV / Beta

Na vrh