Iran: Označavanje Iranske revolucionarne garde kao terorista je veliki rizik za američke vojne baze

18. Jul 2017. | 09:02 | NV
baqeri

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga general Mohammad Baqeri upozorio je Sjedinjene Američke Države da ne proglašavaju Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) terorističkom organizacijom, piše Press TV.

Prošlog mjeseca su američki senatori usvojili listu sankcija protiv pojedinaca i grupa u Iranu i pozvali State Department da IRGC označi kao terorističku organizaciju.

“Označavanje Garde kao terorističke grupe i uvođenje sličnih sankcija kao terorističkim grupama, predstavlja veliki rizik za Amerikance, njihove baze i njihove vojnike u regiji”, poručio je Baqeri.

On je upozorio SAD da ne prave “pogrešne kalkukacije” kada je riječ o IRGC. “Američkim zvaničnicima se preporučuje da razgovaraju mudrije, odmjerenije i zrelije prema drugim državama, posebno prema državi kakva je Iran koja je ustala protiv svih zavjera sa ponosom i snagom te da se ne igraju sa njihovom čašću”, poručio je Baqeri.

Govoreći o raketnom programu Irana, a koji je predmet kritika SAD, Baqeri je istakao da je “raketna moć odbrambena i da ne podliježe nikakvom pregovaranju.”

Govoreći o mogućem referendumu iračkih Kurda, a koji je zakazan za septembar, istakao je da je su Iran i irački susjedi protiv toga. “To dolazi upravo poslije poraza ISIL-a i takfirističkih terorista, nakon tri godine rata i raseljavanja naroda… Tu su razgovori o referendumu u iračkom Kurdistanu i odvajanja dijela Iraka, to ne izgleda normalno. To je razlog zašto to nije nikako prihvatljivo za iračke susjede.”

 

NV / foto Press TV

Na vrh