Iran: Princ Salman je naivan i nema pojma o politici

16. Mar 2018. | 07:59 | NV
qasemi

Iran je kritikovao saudijskog princa Mohammeda bin Salmana zbog njegove izjave da će Saudijska Arabija napraviti bombu, ukoliko to i Iran učini, prenosi Tanjug.

“On nema pojma o politici sem ogorčenosti u izjavama, koja potiče od nedostatka predviđanja. Njegove izjave ne zaslužuju odgovor, jer je u zabludi, naivan je”, rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Irana, Bahram Qasemi.

On je poručio da Iran poštuje sve svoje komšije i poziva ih sve na dijalog i toleranciju.

Ako Iran razvije nuklearnu bombu, isto će učiniti i Saudijska Arabija, izjavio je ranije saudijski princ Mohammed bin Salaman za CBS, koji je u utorak objavio kratku najavu za intervju koji će u cijelini biti emitovan u subotu.

“Saudijska Arabija ne želi da ima nikakve nuklearne bombe, ali ako Iran razvije nuklearnu bombu, bez sumnje ćemo i mi to učiniti u najbržem mogućem roku”, rekao je princ, prenosi Reuters.

Agencija navodi da kraljevstvo, koje je zarobljeno u trci za uticaj sa Iranom na Srednjem Istoku i šire, pravi iskorak sa planovima za razvoj nuklearne energije, a u okviru plana reforme koji predvodi princ Mohammed u cilju smanjenja zavisnosti ekonomije te zemlje od nafte.

Inače, britanska agencija navodi i da se SAD, Južna Koreja, Rusija, Francuska i Kina nadmeću na multimilijarderskom tenderu za izgradnju prva dva nuklearna reaktora Saudijske Arabije.

 

NV / Tanjug

Na vrh