Iran započeo prvu isporuku nafte Evropi nakon nuklearnog sporazuma

Iran je u nedjelju započeo isporuku sirove nafte Evropi, prvu nakon što je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, saopćio je zamjenik iranskog ministra za naftu Rokneddin Javadi

15. Feb 2016. | 09:29 | A.D
54589

Kako prenosi Iranska novinska agencija, Javadi je isporuku nazvao "novim poglavljem" u iranskoj naftnoj industriji nakon pet godina sankcija.

Iran planira povećati izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ranije ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh. Ministar je otkrio da Iran planira uložiti oko 180 milijardi dolara u petrohemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatirao naftna polja i modernizirao postrojenja, javljaju agencije.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina. U januaru ove godine je i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. To je uslijedilo nakon potvrde od UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere sukladno Sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

(Agencija FENA)

Na vrh