Iranski vrhovni vođa naredio ograničavanje dometa balističkih raketa iranske vojske

1. Nov 2017. | 08:01 | NV
26315

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamenei je naredio da se domet balističkih raketa Irana ograniči na 2.000 kilometara, izjavio je komandant Revolucionarne garde Irana, prenosi Beta.

To znači da iranske rakete neće moći da dobace dalje od ciljeva na Bliskom istoku, a izjava koju je novinarima dao komandant Garde, general Mohammad Ali Jafari prvo je priznanje da je Hamenei ograničio iranski raketni program.

Tumači se da Iran nastoji da se njegov program, za koji tvrdi da je odbrambeni, razlikuje od raketnih programa drugih zemalja, kao što je Sjeverna Koreja koja prijeti SAD.

Veći dio Bliskog istoka nalazi se i u ograničenom dometu iranskih raketa od 2.000 kilometara, uključujući Izrael i američke vojne baze. To izaziva zabrinutost SAD i njihovih saveznika, tim više što iranski balistički raketni program nije bio dio nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji je Iran postigao s velikim silama.

Jafari je u Teheranu rekao novinarima da je moć iranskih balističkih raketa “za sada dovoljna”. Za iranski raketni program zadužena je Revolucionarna garda Irana koja odgovara samo ajatolahu.

“Domet naših raketa danas, po naredbi iranskog vrhovnog vođe, ograničen je na 2.000 kilometara, iako smo sposobni da ga povećamo. Amerikanci, njihove snage i njihovi interesi nalaze se u radijusu od 2.000 kilometara i mi smo u stanju da odgovorimo na svaki njihov mogući napad”, rekao je Jafari.

Ipak, on je kazao da ne vjeruje da će biti rata Irana i SAD jer “oni znaju da će, ako započnu rat Irana i SAD, svakako biti najveći gubitnici i da njihova pobjeda nipošto nije garantovana. Dakle, oni neće početi rat”, smatra general.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je sankcije Iranu u februaru zbog testiranja balističkih raketa.

Iranci su više puta poručili da oni neće odustati od prava na odbranu i da će i dalje proizvoditi rakete i jačati svoje vojne snage.

 

NV

Na vrh