ISIL priznao poraz u Mosulu, ali tvrde da su iračkoj vojsci nanijeli velike gubitke

20. Jul 2017. | 08:39 | NV
ISIL vojnici

Nisu česte situacije kada teroristi ISIL-a priznaju vlastiti poraz. Međutim, suočeni sa očiglednim porazom u Mosulu, preko svoje agencije Amaq oglasili su se iz ove grupe. I dok jedni ovo vide kao propagandu ISIL-a, drugi u tome vide potvrdu koliko je bitka za irački grad Mosul bila teška i koliko je devet mjeseci borbe koštalo iračke snage.

ISIL saopštava da oni više ne kontrolišu niti jedan dio Mosula, ali se bave iračkim gubicima.

Prema tvrdnjama ISIL-a, iračka vojska je izgubila u starom dijelu Mosula 905 vojnika, a njih 145 su ubili snajperisti. ISIL dalje tvrdi da su uništili jedan tenk Abrahams, deset vozila Humvee, jedno oklopno vozilo BMP, tri buldožera, sedam tehničkih vozila, sedam okolpnih vozila i šest bespilotnih letjelica. ISIL tvrdi da su i oštetetili jedan helikopter i 26 vozila.

Međutim, od početka bitke za Mosul, tvrde različiti mediji, Iračani su izgubili 12 hiljada vojnika, ali te brojeve odbacuje vlada u Bagdadu i do sada nije objavila svoje podatke.

Sa druge strane, gubici ISIL-a su vjerovatno još i veći, posebno ako se uzme u obzir i gubitak Mosula, ali i bitke koje slijede u Iraku. Završetkom bitke za Mosul iračka vojska ima na raspolaganju na desetine hiljada elitnih trupa koje će rasporediti na druge frontove u Iraku. Podsjetimo, u Mosulu su bile angažovane iračke elitne jedinice vojske i policije.

ISIL kontroliše veći dio granice između Sirije i Iraka te džepove oko Hawije i Tel Afara. Irački mediji su ranije objavljivali da je nakon Mosula naredna operacija vojske grad Tal Afar, gdje se nalazi nekoliko hiljada pripadnika ISIL-a u potpunom okruženju.

 

NV

Na vrh