ISIL ušao u Palmiru

10. Dec 2016. | 19:37 | NV
palmyra-isis-syria1-696x464

Teroristi ISIL-a danas su ponovo ušli u drevni sirijski grad Palmiru odakle su protjerani prije devet mjeseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Tanjug.

“ISIL je danas ušao u Palmiru i trenutno zauzima njen sjeverozapad. Također se u centru grada vojska bori sa džihadistima”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, prenio je AFP.

Agencija Amaq, medijsko krilo ISIL-a, prije nekoliko sati javili su da je sirijska armija krenula sa uništavanjem svojih depoa sa oružjem, a da se vojnici povlače iz grada. Isti izvor kaže da je oboren i jedan sirijski avion.

Portal almasdarnews.com javlja da sirijska armija razmišlja o slanju masivnog pojačanja u Palmiru, na čelu sa elitnim snagama “Tigar”, ali uz napomenu da za ovu informaciju nemaju zvaničnu potvrdu. Inače, snage “Tigar” angažovane su u borbama za Halep i sjeverno od grada Homs.

Sa druge strane, sirijska armija je, prenose mediji, počela sa evakuacijom stanovništva iz Palmire, nakon što su pripadnici ISIL-a zauzeli nekoliko uzvisina sjeverno od samog grada.

Borbe još uvijek traju na sjeverozapadnim prilazima gradu, gdje sirijska armija pokušava odbiti snažan i iznenadan napad ISIL-a. Očito da je ISIL iskoristio ofanzive sirijske armije širom Sirije, a front u Palmiri je ostao oslabljen.

Gubitak Palmire bio bi snažan udarac za Damask, ali i za Moskvu koja je oslobađanje Palmire prije desetak mjeseci predstavila kao krunu ruske uspješne politike u sirijskom ratu.

 

NV / foto almasdernews.com

 

 

 

Na vrh