Islamske zemlje usvojile deklaraciju o priznanju Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom

14. Dec 2017. | 15:45 | NV
1(247)

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) usvojile su deklaraciju u kojoj priznaju državu Palestinu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) odbacile su na vanrednom samitu u Istanbulu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i pozvale međunarodnu zajednicu da prizna Istočni Jerusalem kao prijestolnicu Palestine.

Na samitu je usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da su u slučaju pasivnosti Vijeća sigurnosti UN-a spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a.

“Izjavu američke administracije u vezi sa statusom Jerusalema odbacujemo i osuđujemo”, navedeno je u deklaraciji.

Predstavnici OIC pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

“Potvrđujemo da priznajemo državu Palestinu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se u deklaraciji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da islamske zemlje nikada neće odustati od cilja koji je suverena i nezavisna Palestina, s glavnim gradom Jerusalemom.

“Kao islamske zemlje, nikada nećemo odustati od našeg zahtjeva za suverenu i nezavisnu državu Palestinu, s glavnim gradom Jerusalemom”, poručio je turski predsjednik Erdogan i ponovio da je Jerusalem crvena linija.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da Jerusalem ostaje glavni grad Palestine, grad u kojem će i dalje živjeti i muslimani i krišćani. Naglasio je i da su SAD izgubile status posrednika u mirovnom procesu i da im neće biti dozvoljeno da u budućnosti budu dio tog procesa.

Palestinski predsjednik je istakao da bez Jerusalema, kao glavnog grada Palestine, nema mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

“Svom snagom moramo raditi kako bi okupirana Palestina konačno bila priznata kao država”, rekao je Abbas.

 

NV / NAP

Na vrh