Ismet Veladžić: Život posvećen Gazi Husrev-begovoj medresi

Gazi Husrev-begova medresa ove sedmice obilježava 478. godišnjicu od svog osnivanja. Tim povodom svake godine ova škola na svečan način organizira prigodan program, akademiju, te dodjeljuje priznanja i nagrade najistaknutijim svršenicima ove škole

9. Jan 2015. | 10:48 | Nermin Burzić
34403

Gazi Husrev-begova medresa je odgojno-obrazovna institucija koja ima višestoljetnu tradiciju i historiju, preciznije, historiju dugu 478 godina. Ova škola prošla je različite tmurne i svjetle periode, nadživjela je nekoliko carevina i ideoloških sistema. Gazi Husrev-begova medresa radila je i onda kad su druge medrese bile zatvorene. Danas u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini postoji šest medresa, a dvije su u inozemstvu (Hrvatska i Srbija).


Zaslužuje veću pažnju

Obilježavanje 478. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese ima cilj skrenuti pažnju šire javnosti na značaj ove škole. Ismet Veladžić, pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi, ovih dana priprema se za odlazak u penziju. Veći dio svoje karijere posvetio je upravo ovoj vjerskoj školi. Veladžić smatra da ovoj školi treba posvetiti više pažnje u budućnosti.

"Medresa je moja druga kuća i ja je nikad neću napustiti. Mogao bih slobodno kazati da je Medresa i moja prva kuća, jer sam u njoj proveo više vremena nego bilo gdje drugo. Ako računam vrijeme od učenika do uposlenika ove ustanove, onda je to minimalno 30 godina provedenih u ovoj školi. U njoj sam bio sve ono što se u jednoj obrazovnoj instituciji može postati, od učenika, odgajatelja do vršioca dužnosti direktora. Ipak, smatram da ni danas Gazi Husrev-begova medresa nije dobila onaj status i značaj koji zaslužuje u našem društvu i državi. Sama činjenica da jedna obrazovna institucija radi skoro pola milenija dovoljan je razlog da se toj školi posveti mnogo veća pažnja", kaže u razgovoru za Novo vrijeme Ismet Veladžić, pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Dodaje da je je bivši reisul-ulema Mustafa Cerić ovu medresu nazvao majkom svih medresa. “Koliko znam mislim da su svi današnji direktori ostalih medresa svršenici Gazi Husrev-begove medrese. Većina profesora u ostalim medresama su također svršenici naše škole i svi oni imaju poseban respekt prema ovoj školi. Naša medresa se prema ostalim medresama odnosi bratski i na tom planu možemo reći da smo položili ispit. U trenucima kad su druge medrese obnavljale svoj rad, mi smo uvijek davali potrebnu podršku i pomoć i zbog toga možemo reći da sa svima imamo vrlo korektnu i lijepu saradnju."

Sve medrese u Bosni i Hercegovini sarađuju i rade po jedinstvenom nastavnom planu i programu.


Mudri vizionar

U Vakufnami Gazi Hu “Samo Gazi Husrev-begovu medresu završilo je više od 10.000 učenika. Među njima je velik broj učenjaka razlih profila ne samo vjerske naobrazbe već i one svjetovne. Svršenici medresa mogu upisati bilo koji fakultet u zemlji ili svijetu i to dovoljno govori o njihovom kvalitetu", ističe Ismet Veladžić, pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi srev-bega uz ostalo stoji da se pažnja izučavanja treba posvetiti i prilagoditi vremenu u kojem živimo.

“Gazi Husrev-beg je zaista mudro i vizionarski u svoju vakufnamu ugradio odrednicu prema kojoj će se u ovoj školi izučavati sve ono što iziskuje vrijeme i običaj u kojem živimo. Zahvaljujući toj odrednici, medresa je uvijek mogla prilagođavati nastavni plan i program potrebama vremena istovremeno čuvajući svako slovo Vakufname. Vrlo je važno sačuvati taj duh Vakufname i o nju se ne ogriješiti. Sadašnjim nastavnim planom i programom sve medrese zadovoljavaju obrazovne karakteristike svih srednjih škola u našoj zemlji. Sad nastojimo da naša škola bude promotor procesa koji tek treba da zažive u našem srednjoškolskom obrazovanju. Jedna od inovacija koje smo uveli je i sistem elektronskih dnevnika. Svršenici medrese mogu upisati bilo koji fakultet u zemlji ili svijetu i to dovoljno govori o njezinom kvalitetu", ističe Veladžić dodajući da su svršenici medresa prisutni ne samo u vjerskim nego i u svim naučnim oblastima.

“Naši učenici ostvaruju izvanredne rezultate na svim poljima. Samo Gazi Husrev-begovu medresu završilo je više od 10.000 učenika. Među njima je velik broj učenjaka razlih profila ne samo vjerske naobrazbe već i one svjetovne. Ova škola dala je šejhul-islame, reisul-uleme, muftije, direktore, književnike, akademike, profesore, diplomate i državnike. Bez pretjerivanja, mogu kazati da bi naš ukupni bošnjački duhovni i politički život bio mnogo siromašniji bez svršenika medrese. Bez medrese teško bi bilo zamisliti život Bošnjaka. Medresa je jednostavno duhovni centar bosanskih muslimana."


Pohađati medresu izazov je svakoj generaciji

“Sve je drukčije u odnosu na neko prošlo vrijeme kad sam ja bio učenik ove škole. U moje vrijeme nije bilo ni televizora, a pogotovo nije bilo komunikacije kakva je internet. Obaveza svih medresa i njenih radnika, pa i Islamske zajednice u BiH je da na sve izazove traže adekvatan odgovor kako bi pomogli svojim đacima i kako bi se njihov odgoj usmjerio prema onome što svi želimo", ističe Veladžić zaključujući da je medresa bila i ostala žila kucavica bošnjačkog duhovnog bića.

Na vrh