Ispred zgrade KS potpisivanje protestnog poziva da se riješi problem vodosnabdijevanja

11. Sep 2017. | 13:09 | NV
vlada kantona sarajevo foto patria(4)

Od ponedjeljka 11.09. 2017. godine sa početkom u 10.30h u parku pred zgradom Kantona Sarajevo počinje potpisivanje protestnog poziva i prijedloga Skupštini KS da se prekine sa šutnjom vlasti i kako bi se konačno poduzele hitne mjere na rješavanju problema vodosnabdijevanja grada Sarajeva. Protestnu kampanju organizuju Jedan grad Jedna borba, udruženje Eko Akcija i građanska inicijativa Borba za život, piše agencija Patria.

“Vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo je gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode”, navodi Anes Podić iz Eko akcije.

Ovakvo stanje uzrokovano je decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem. Za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i Skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture – uprave KJKP Vodovod i kanalizacija. Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture drastično smanjena, piše NAP.

“Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim – usluge su poskupile, a pogoršale
se. Pozivamo stanovništvo Sarajeva da dođe na potpisivanje otvorenog protestnog poziva Skupštini Kantona, čime ćemo poslati poruku vlastima da imaju sve instrumente za hitno rješavanje ovog problema i da je krajnje vrijeme da ih iskoriste.”

Građani će protestni poziv moći potpisivati u vremenu od 10.30 do 12.30., od ponedjeljka do petka u parku ispred ulaz u zgradu Kantona Sarajevo.

 

NV / NAP

Na vrh