Istina za Dženana Memića: Danas novi protest u Sarajevu

23. May 2017. | 09:11 | NV
dzenan memic(8)

Porodica ubijenog mladića Dženana Memića danas će održati pete po redu proteste kako bi ponovo zatražili otkrivanje prave istine o događajima u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je mladić zadobio povrede od kojih je 15. februara 2016. godine preminuo na KCUS-u, piše agencija Patria.

Okupljanje je zakazano na platou ispred SCC-a u 14 sati, a mirna šetnja završit će kod zgrade Tužilaštva KS.

Muriz Memić, otac nastradalog mladića kazao je da traži od Tužilaštva KS da radi svoj posao i da otkriju istinu. Ukoliko se to ne desi, Memić će otkriti ime ubice svog sina.

Podsjećamo, Memić je kobne noći bio u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede, ali tokom svjedočenja nekoliko sudskih vještaka niko sa sigurnošću nije mogao tvrditi da su te povrede nastale od udara kombija koji je vozio Ljubo Seferović kojem se sudi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja. Drugooptuženi u ovom slučaju je Ljubin otac Bekrija Seferović.

S obzirom da je Alisa Mutap jedini živi svjedok od te noći, ona se samo jednom pojavila kao svjedok na početku suđenja, ali s obzirom da tvrdi da se ničega ne sjeća, njeno svjedočenje nije pomoglo u rasvjetljavanju spornog događaja. Vještaci koji su pregledali Mutap nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da je riječ o totalnoj amneziji te da bi se ona mogla sjetiti događaja od te noći.

Iako je Tužilaštvo KS bilo otvorilo istragu po nepoznatom počiniocu za krivično djelo ubistvo, u avgustu 2016. godine je saopćeno da je promijenjena kvalifikacija u saobraćajnu nesreću.

U toku samog suđenja svjedoci koji su dosad svjedočili iznosili su oprečne tvrdnje, kao i vještaci koji su imali dijametralno suprotna mišljenja o događajima 8. februara 2016. godine. Samo jedan od primjera je tvrdnja vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića da je Dženan „udaren kombijem u zadnji dio desne strane tijela te da je nakon udara odbačen osam metara dalje“, a s druge strane doktor Hamza Žujo koji je vršio obdukciju nije našao nijednu povredu sa zadnje strane tijela kao ni druge koje bi nastale usljed pada na tvrdu podlogu.

Vještak Žujo ostavio je mogućnost da je povreda koju je Dženan imao na glavi nastala od udara kocem ili nekim drugim predmetom, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh