Magazin>>

Istraživanje: Do kraja 2023. više od 90 posto odraslih imaće pametan telefon

9. Jan 2018. | 17:12 | NV
Girl hand touching screen on modern mobile smart phone. Close-up image with shallow depth of field focus on finger.

Korištenje pametnih telefona nastavlja da raste, a do kraja 2023. godine, očekuje se da će više od 90 posto odraslih u razvijenim zemljama imati pametni telefon, navodi Deloitte u istraživanju “Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija”.

Kako se ističe u istraživanju, 85 posto ljudi između 55 i 75 godina također će biti vlasnici pametnog telefona.

Deloitte predviđa i da će korisnici za pet godine, odnosno u 2023, u prosjeku upotrebljavati telefon 65 puta dnevno.

U isto vrijeme, dodaje se da će 45 posto odraslih korisnika pametnih telefona i 65 posto onih od 18 do 24 godine, biti zabrinuti da previše koriste telefone za određene aktivnosti i pokušavaće da ograniče njihovu upotrebu u 2018. godini.

Očekuje se i da će više od milijardu korisnika pametnih telefona vjerovatno kreirati sadržaj sa “proširenom stvarnošću” (Augmented Reality) bar jednom u 2018. godini, a najmanje 300 miliona korisnika već to radi mjesečno, a desetine miliona sedmično.

Deloitte predviđa da će tradicionalno gledanje televizije opadati za oko pet do 15 procenata godišnje među populacijom uzrasta od 18 do 24 godine u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji u 2018. i 2019. godini.

Ta stopa pada je slična stopi u prethodnih sedam godina i ne pogoršava se, a faktori koji odvraćaju mlade ljude od tradicionalne televizije, kao što su pametni telefoni, društveni mediji i video piraterija, polako dostižu tačku zasićenja.

 

NV / Beta

Na vrh