Ivaković Lijanović: Čavara i kadrovi HDZ-a BiH svakim danom su u panici zbog gubitka svojih radnih mjesta

18. Apr 2017. | 13:51 | NV
18.04.17. Jerko I LIjanovic

Nastavlja se debata o ukidanju kantona. Već je nekoliko članova HDZ-a reagovalo na prijedlog o ukidanju kantona koji je dao bivši federalni ministar Jerko Ivanković Lijanović, a nakon toga je Ivanković Lijanović dao odgovor. Nakon što je, ovaj put, reagovao i Marinko Čavara predsjednik Federacije BiH, Ivanković Lijanović je dodatno objasnio svoje stavove. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je proteklog vikenda premijer ZHŽ Čosić iskazao paniku shvativši da će nakon Općih izbora 2018. godine ostati bez premijerske pozicije koja će biti ukinuta i tako završiti na listi nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje i njegov stranački kolega iz HDZ BiH, predsjednik FBiH Marinko Čavara samo dva dana kasnije očito je vidno uspaničen iz istih razloga jer više neće moći biti postavljen na poziciju predsjednika FBiH s obzirom da će ista također biti ukinuta nakon izmjena Ustava FBiH.

Zbog toga, uvaženom aktuelnom predsjeniku FBiH moram objasniti da nisu uopšte Bošnjaci ti koji su prvi pokrenuli ideju o ukidanju kantona, kako je on naveo u svom nedavnom medijskom istupu, već da takvu ideju predlažem ja lično od 2013. godine i to baš kao Hrvat iz Širokog Brijega.

Predsjednika Čavaru podsjećam i na to kako je 2014. godine u parlamentu uspio izlobirati i kupiti većinu zastupnika da glasaju protiv ukidanja kantona. Zahvaljujući takvom postupku iz 2014. on danas sjedi u udobnoj i skupoj fotelji plaćenoj od stanovnika FBiH koji će mu upravo na narednim izborima 2018. godine tu fotelju izmaći.

Slažem se sa predsjedikom FBiH da većina aktuelnih parlamentaraca ne razmišlja o ekonomskom oporavku FBiH i da nemaju političku volju za ukidanjem kantona zbog čega upravo mi koji imamo volju, na svojoj strani imamo i na stotine hljada stanovnika iz FBiH koji jedva čekaju izbore 2018. godine kada će izabrati nas koji ćemo sa zadovoljstvom u Parlamentu FBiH glasati za ukidanje kantona i godišnje uštede do 500 miliona KM te za izmjene Ustava FBiH kojim nećemo dozvoliti da budu narušena bilo kakva prava bilo kojeg stanovnika i naroda u FBiH.”

 

NV

Na vrh