Ivanić: Ako Inzko nametne nešto u vezi s Izbornim zakonom, očekujem eksploziju sukoba u BiH

10. Mar 2018. | 14:26 | NV
ivanic(65)

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da očekuje pravu “eksploziju sukoba”, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nešto nametne u vezi s Izbornim zakonom BiH, prenijela je Srna.

Ivanić je rekao da je situacija u vezi s Izbornim zakonom BiH teža nego što to javnost razumije, te da je zbog dva koncepta, koja su isključiva, teško doći do srednjeg rješenja.

“Ako oni Mostar ne mogu riješiti tolike godine, onda je rješenje zakona ravno utopiji. A izjava Valenina Inzka da će čekati do kraja aprila ili maja je amnestiranje partija od dogovaranja”, rekao je Ivanić za “Politiku”.

Podsjećamo, Inzko je rekao da je u Briselu, na sastanku neformalne grupe “Prijatelji BiH” u Evropskom parlamentu, OHR predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja se moraju pod hitno dogoditi u skladu s presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, prenio je Večernji list.

Inzko je za ovaj medij dalje pojasnio od čega se sastoje ta dva prijedloga, prenosi Vijesti.ba.

“Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektronski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici kantona i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnog naroda. Drugi model je da se zadrži načelo da iz svakog kantona bude najmanje po jedan predstavnik svakog od triju konstitutivnih naroda, ali bi se uveo prag koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao. Može biti jedan ili dva posto ili šest posto, o tome bi se trebali dogovoriti”, rekao je Inzko.

 

NV

Na vrh