Ivanić: Dodik je rano počeo izbornu kampanju, zloupotrebljava ozbiljne teme

28. Feb 2018. | 22:23 | NV
mladen ivanic foto patria(5)

Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića povodom današnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi sa uništavanjem viškova doniranog naoružanja kroz program “Opremi i obuči” od strane Sjedinjenih Američkih Država izdao je saopćenje u kojem pojašnjava proces uništavanja viška naoružanja.

“Predsjedništvo BiH (u sastavu Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić) u avgustu 2010. godine donijelo je Odluku o rješavanju viškova naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava za Oružane snage BiH koja se odnosi, između ostalog, i na uništavanje viškova doniranog naoružanja kroz program “Opremi i obuči” od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo odbrane BiH bilo je dužno da realizuje obaveze koje proističu iz te odluke i da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o realizaciji. Tokom 2010. godine uništena je 30.081 američka puška M-16. Predsjedništvo BiH u čijem sastavu je bio i Nebojša Radmanović u naredne četiri godine nije tražilo izvještaje i u te četiri godine nije bilo nikakvog uništavanja viška naoružanja.

Predsjedništvo BiH 2015. godine nije donijelo nikakvu odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje (haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi). Odlukom iz 2015. godine Predsjedništvo je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi.

Srpski oficiri u Oružanim snagama BiH i srpski predstavnici u Ministarstvu odbrane BiH 2017. godine insistirali su i nastavljaju da insistiraju da bude završen proces uništavanja navedenog naoružanja.

Sve plasirane informacije doživljavamo kao neistinu i zloupotrebu ozbiljnih tema za prerano započetu izbornu kampanju”, navedeno je u saopćenju.

 

NV

Na vrh