Ivanić: Dubina političke krize u BiH je ogromna, interes BiH je mir i stabilnost

15. Nov 2017. | 18:54 | NV
MladenIvanic2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić tvrdi da će ove godine samo Bošnjaci biti prusutni na obilježavanju 25.novembra, Dana državnosti BiH.

“To i jeste rezultat neke vrste politike koja se vodi. A zašto je tako, to se oni moraju pitati”, dodao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da je dubina političke krize u BiH ogromna te da je posebno velika u odnosima u Federaciji BiH.

Dio svega što utiče na tu krizu, kazao je, se i krije od javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je potvrdio da 25. novembra neće učestovati u organizaciji Dana državnosti BiH.

Objasnio je da je predlagao da se 25. novembar obilježi nekoliko dana prije ili poslije, ali da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije pristao na to.

 

Ivanić: Interes BiH je mir i stabilnost

Odgođena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH nakon što su zastupnici Saveza za promjene obavijestili Kolegij doma da neće prisustvovati sjednici zbog konsultacija sa srpskim članom Predsjedništva Mladenom Ivanićem u Banja Luci.

Nakon sastanka i obavljenih konsultacija, Mladen Ivanić se obratio medijima i objasnio zašto je organizovao konsultacije.

“Zbog novonastale situacije odlučio sam pozvati na konsultacije predstavnike u Predstavničkom domu i ministre iz reda Saveza za promjene da se konsultujemo o aktuelnim prilikama u kojima se našla BiH. Mi smo saglasni oko nekoliko stvarii”, kazao je Ivanić i naveo dva ključna zaključka sastanka.

1. Dok je Savez za promjene u institucijama BiH, priznanja Kosova neće niti može biti i imamo sve instrumente da to zaustavimo. Neki ljudi mogu imati svoje želje, ali mi garantujemo da se to neće desiti, i za nas je ta tema završena. Htio bih građanima Republike Srpske i Srbije da kažem BiH neće priznati Kosovo, niti ima minimalne šanse.

2. Retorika u kojoj se prijeti ratom je stvar koja nas vraća na ’90. godine i mi to osuđujemo, mi insistiramo na tome da je interes u BiH mir i stabilnost, prošlo je vrijeme ratnih sukoba. BiH tone u jednu krizu i ona je uslovljena lošim odnosima unutar FBiH i bilo kakvo ulaženje u te sukobe bi samo značilo preuzimanje odgovornosti bez ikakvog razloga.

 

NV / INS / NAP

Na vrh