Ivanić: Izjava o evropskom putu dobra za BiH i RS i treba je podržati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je da Izjavu Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH treba usvojiti, jer u njoj nema ništa problematično, te je dobra i za RS i za BiH

11. Feb 2015. | 17:54 | S.M
36259


U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, koja na posebnoj sjednici razmatra ovu izjavu, Ivanić je ponovio da je Izjava dobra za RS, da čuva, odnosno da ne ugrožava njenu poziciju, te da je dobra i za BiH jer je čini bližom Evropskoj uniji (EU).

On je obrazložio i zašto je Izjavu pripremilo Predsjedništvo BiH, navodeći da su to uradili jer je u pitanju politička izjava, a ne akt i stoga ona ne proizvodi nikakve posljedice, osim političkih.

Sve to je, kaže, objavljeno i na sastanku s evropskim i britanskim diplomatama.

Pojasnio je da nema prve i druge verzije Izjave, već je postojao prvo radni materijal, na koji su date sugestije i primjedbe, te uopće ne vidi razlog da bi se ulazilo u sukobe o tome.

"Rekao sam da postoji mogućnost da se Izjava promjeni i u parlamentu, ako u njoj nešto nije u redu", rekao je Ivanić i dodao da zastupa stav da EU ne postavlja uvjete, već to rade domaći političari.

Suština izjave, dodao je, od samog starta je da nema ustavnih promjena, te nema zadiranja u ustavne nadležnosti, kao što nije toga bilo ni u radnoj verziji Izjave.

Ivanić je najavio da u narednom periodu slijedi plan brojnih ekonomskih reformi.

Kazao je i da dok je on u Predsjedništvu BiH neće biti formiranja novih institucija na nivou BiH.

Ivanić je dodao i da će se uvijek obratiti parlamentu RS-a kada ga pozovu, te da želi i da se institucija srpskog člana Predsjedništva BiH poštuje.

Prethodno je i predsjednik RS-a Milorad Dodik u obraćanju parlamentu rekao da ovu izjavu treba prihvatiti.

(Agencija FENA)

Na vrh