Ivanić se sastao sa Jean-Claudeom Junckerom i Johannesom Hahnom

30. Nov 2016. | 18:51 | NV
Jean-Claude Juncker, Mladen Ivanic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao u Briselu s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom o evropskom putu BiH i obavezama koje na njemu predstoje.

Predsjedavajući Ivanić ponovio je da u BiH postoji čvrsto opredjelјenje i saglasnost svih političkih faktora o ovoj temi i naglasio da je pred BiH od 9. decembra nova faza, kada treba početi s popunjavanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su se složili da je popunjavanje odgovora samo tehnički dio posla, a da je suštinsko pitanje ukupan politički ambijent u BiH.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn saglasni su da je BiH ostvarila značajan politički napredak i naglasili da dužina trajanja faze popunjavanja odgovora na pitanja iz Upitnika nije presudna, te da će BiH imati podršku u toj fazi.

Sagovornici su se složili da će ovo biti i prvi test za usvojeni mehanizam koordinacije u BiH.

Ivanić je Junckeru i Hahnu ukazao na potrebu čvršće regionalne saradnje i informisao ih o ideji za organizovanje trilateralnog sastanka BiH, Srbije i Hrvatske o gorućim političkim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prethodno se sastao i sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristijanom Dan Predom, koji ga je informisao o nacrtu svog izvještaja.

Ivanić smatra da je izvještaj korektan i da su pobrojani svi problemi u BiH, ali da je vidlјivo i očekivanje da za njih budu nađena rješenja.

 

NV

Na vrh