Ivanić: Treći “hrvatski entitet” nije u interesu RS

21. Mar 2018. | 20:13 |
mladen ivanic foto patria(2)

Otvoreno zagovaranje “hrvatskog entiteta” od strane predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika nema podršku Mladena Ivanića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Formiranje “hrvatskog entiteta” unutar BiH, nije u interesu RS, jer bi značilo “raspakivanje Dejtonskog sporazuma”, smatra Ivanić.

“Iskreno mislim da je maksimum koji Hrvati mogu dobiti izborna jedinica u okviru Federacije. Za treći entitet nisam. Mi smo danas jedan od dva u BiH, što je puno više nego biti jedan od tri. Platili smo mi visoku cijenu svoje samostalnosti u prošlosti. Bili smo izolovani i izloženi stravičnim sankcijama međunarodne zajednice. Bošnjaci i Hrvati su imali puno koristi od toga što su bili zajedno – i međunarodnu podršku i trgovinu i izvoz, sve je išlo preko Federacije, jer je slika o njoj bila kao o multietničkoj”, kazao je Ivanić.

Ivanić smatra da RS nema interesa da se svrsta ni na jednu stranu.

“Ne vidim da mi iz Republike Srpske imamo bilo kakav interes da se svrstavamo ni na jednu od strana u tom sukobu. U krajnjoj liniji, oni su na početku rata zajedno vezali zastave protiv Srba, neka ih sad sami odmotavaju”, kaže Ivanić.

Ivanić je potvrdio da će se ponovo kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

“Bio sam četiri godine u Predsjedništvu i mislim da sam taj posao korektno radio i da Republika Srpska u tom periodu nije izgubila nijednu bitku u Predsjedništvu. Čvrsto sam branio interese Republike Srpske, a s druge pokazivao spremnost na kompromis”, zaključio je Ivanić.

 

NV

Na vrh