Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora, ali ne odustaje od kandidature za Predsjedništvo BiH

16. Jan 2018. | 16:33 | NV
jerko_lijanovic_0

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla danas je Jerka Ivankovića Lijanovića osudilo na kaznu zatvora od devet godina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

On i Stipe Šakić, koji se nije bio prisutan na izricanju presude, optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona (TK) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede FBiH Lijanović tereti se da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i njegovog nekadašnjeg savjetnika Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U ovom predmetu optuženi su bili i Mersed Šerifović, nekadašnji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

 

Presuda je nepravomoćna, idem u izbornu trku

Jerko Ivanković Lijanović oglasio se nakon prvostepene presude Kantonalnog suda u Tuzli, koji ga je danas osudio na devet godina zatvora.

“Žao mi je što je Sudsko vijeće izvelo zaključak pred Sudom u Tuzli na osnovu neistina i lažnih svjedočenja koja su plaćana po 50.000 KM i više o čemu postoje dokazi. U mom dosadašnjem radu nema krivičnih djela. Ovu presudu doživljavam kao pokušaj presude svim poljoprivrednicima i onima koji traže posao u ovoj zemlji jer se pokušava osuditi moje povećanje poticaja i uvođenje novih poticaja tokom mog mandata kao ministra u Vladi FBiH.

Pokušava se osuditi svaki pozitivan trend koji sam uveo i kojim sam poboljšao stanje u poljoprivredi u tom periodu. Očito ćemo istinu i pravdu morati tražiti, ako bude potrebno i od Suda u Strazburu.

Evidentno je da ovaj pokušaj osude je poslužio za pokušaj mog zaustavljanja u pobjedi na narednim Općim izborima za člana Predsjedništva BiH na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke Radom za boljitak 2014. godine mojim hapšenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje.

Napominjem javnost i stanovnike da je ova presuda nepravomoćna i da me neće zaustaviti da pravdu istjeramo do kraja i da se kandidujem na narednim Općim izborima za člana Predsjedništva BiH i sa svim stanovnicima se izborim za prijeko potrebne promjene koje su neophodne u BiH”, navodi se u reakciji Jerka Ivankovića Lijanovića.

 

NV / NAP

Na vrh