IZ BiH o napadu na Latića: Neprihvatljivo živjeti u društvu u kome se silom rješavaju nesporazumi

21. Feb 2018. | 17:07 | NV
873x400

Brojne reakcije stižu danas na jučerašnji napd na Nedžada Latića, uglednog novinara i publicistu, urednika portala The Bosnia Times, piše INS.

Islamska zajednica u BiH osuđuje fizički napad na Latića a posebno, kako navode, zbog činjenice da se incident dovodi u vezu sa džamijskim prostorom.

Islamska zajednica očekuje od nadležnih državnih organa da rasvijetle sve okolnosti oko ovog nemilog događaja.

Neprihvatljivo je da se navikavamo živjeti u društvu u kome se silom rješavaju nesporazumi, a pogotovo ako se za njom poseže zbog javno izrečenih stavova i od ljudi koji se povezuju sa džamijom i njenim svetim prostorom. Džamije se ni u kom slučaju ne bi smjele dovoditi u vezu sa nasilničkim i neprimjerenim ponašanjem.

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije je osudila napad na Latića, tražeći od nadležnih policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinitelja ovog napada.

“Neprihvatljivo je da u BiH danas novinare napadaju zbog njihovog rada. Sve ovo posljedica je pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome ko ne prihvata njihov model vladanja”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Sloboda medija i sloboda izražavanja, kako se ističe, temeljna je odlika svakog demokratskog društva, te SDP smatra da ovaj napad pokazuje da je današnja BiH daleko od države i društva koja osigurava takvu slobodu.

Lider SBB-a Fahrudin Raodnčić je još jučer najoštrije osudio napad na Latića.

“To su nedopustive stvari u jednom demokratskom društvu! Taj je čovjek sa svojom porodicom 1983. godine prošao torture, tokom procesa “Mladim muslimanima”. Nije zaslužio da sada, kada su oni na vlasti, bude tučen zato što je Bošnjak i ima svoje mišljenje. Mi se moramo boriti za demokratsko društvo!”, poručio je Radončić.

Član Naše stranke Vibor Handžić izjavio je da je jučerašnji napad na Latića napad ne samo na njegov fizički integritet, što najoštrije osuđuje, nego i napad na slobodu mišljenja.

Pozvao je policijske i pravosudne organe da najhitnije reaguju i najoštrije sankcioniraju napadača, ali i eventualne podstrekače na napad.

“Ne smije se dopustiti da ovaj napad bude podstrek za druge napade na bilo čije političke neistomišljenike, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje i izrazito ostrašćene retorike s pozicija vlasti kojoj svjedočimo već osam mjeseci pred izbore”, rekao je Handžić uime sarajevskog regionalnog odbora Naše stranke, prenosi INS.

 

NV / INS / foto avaz.ba

Na vrh