Iz SDA kažu da nemaju veze sa radom javnih preduzeća, a iz SBB-a traže da SDA vrati ukradeno

26. Sep 2017. | 20:26 | NV
radoncic_izetbegovic

Konfrontacija stavova Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) i dalje se nastavlja saopštenjiima u kojima jedni druge, a posebno lidere te dvije stranke, terete za različite kriminalne radnje.

Ovaj put SDA je prva izdala saopštenje na stranačkoj internet stranici. U saopštenju pod naslovom “SDA nema ništa sa poslovanjima javnih preduzeća” stoji:

“S gnušanjem odbacujemo sve laži i konstrukcije koje u zlonamjernoj kampanji protiv SDA plasira Fahrudin Radončić putem svog glasila Dnevnog avaza. Sa poslovanjem i dodjelom ugovora na tenderima javnih preduzeća predsjednik Izetbegović i SDA nemaju ništa, osim stalnog zahtjeva da posluju transparentno i zakonito.

Uvjereni smo da je tako bilo i u slučajevima koje tendenciozno potencira Radončić. Unatoč tome tražimo od svih nadležnih institucija da provjere poslovanje svih javnih preduzeća i zakonitost dodjele poslova na tenderima, bez obzira o kome se radi, te da se o tome obavijesti javnost.

Također, tražimo od svih nadležnih institucija da se ispita zakonitost sticanja enormne imovine Fahrudina Radončića i njegove „bivše“supruge. Ova istraga je neminovna radi razjašnjenja kako je Fahrudin Radončić, koji je u BiH došao 90-tih godina sa dvije kese, danas vlasnik imovine vrijedne stotinama miliona KM.

Tražimo da se ispita s kim je sve poslovao Fahrudin Radončić, te da se objavi spisak institucija i preduzeća sa kojima je zaključivao ugovore. Od Radončića tražimo da javnosti objasni koliko je zaradio poslujući sa javnim preduzećima i institucijama, a koliko poslujući sa optuženim narkodilerima i srbijanskim tajkunima, koje su njegove veze s kriminalnim miljeom u BiH i regonu. Posebno bi bilo interesantno da objasni koje su njegove veze s optuženim narkodilerom Keljmendijem i da li je zbog zaštite svojih veza s tom osobom dao onakav iskaz u Prištini u kojem je praktično optužio Bošnjake za početak rata u BiH.

Pozivamo Radončića da javnosti predoči koliko novca ima u off-shore kompanijama i koliko je imovine zarađene u BiH prenio u Crnu Goru.

 

Odgovor SBB-a: Neka Izetbegović ne sakriva svoje zetove

Kao i obično nije mnogo trebalo SBB-u da raguje na najnovije saopštenje SDA. U svojem saopštenju pod naslovom “Neka izetbegović ne sakriva svoje zetove, vlastitu ulogu u mnogobrojnim ubistvima i vrati više milijardi opljačkanog novca, zlata i nakita”, SBB odbacuje navode i optužuje SDA i Bakira Izetbegovića za različite stvari. U saopštenju stoji:

“Nakon što su mediji objavili da zbog Bakirovih zetova i njihovih talova Sarajlije nemaju vodu, umjesto demnatija da nešto u tome nije tačno, Bakir Izetbegović se obrušio na Fahrudina Radončića.

Fahrudin Radončić je tvorac jednog od najprodavanijih bosansko-hercegovačkog proizvoda Dnevnog avaza, koji je prodat u više stotina milona primjeraka. Takođe, sva graditeljska djela ove kompanije urađena su po najboljim tenderskim i transparentnim pravilima, a više stotina uposlenika ove kompanije svoje plaće prima svakog prvog u mjesecu sa svim doprinosima i porezima.

Radončić će lako objasniti svoje bogatstvo, isto toliko koliko je Izetbegovićima teško objasniti gdje su nestale milijarde ukradenih ratnih donacija i stotine kilograma zlata i srebra, koje su neovlašteno prikupljali i ukrali od građana tokom agresije na BiH.

O tome postoje autentični video zapisi i lako ih je svakom tužilaštvu naći.

Nervoznom i radikalnom Izetbegoviću, također, treba reći da Radončić nikada nije imao veze sa kriminalom, a Izetbegoviću valja objasniti šta zna o montiranim procesima ili ubistvima Leutara, Ugljena, Ćele Delalića, atentatu na Sefera Halilovića, linču nad Mušanom Topalovićem Cacom i mnogim drugim žrtvama tajne policije AID , kojom je on tada politički i operativno rukovodio.

Radončić u Prištini nije optužio Bošnjake za početak rata, kako tvrdi podrumaš Bakir Izetbegović. Predsjednik SBB-a je rekao istinu da je Ćelo Delalić ubijen samo 24 sata nakon što je u intervju Slobodnoj Bosni rahmetli Delalić najavio da će otkriti nalogodavce i izvršioce ubistva Nedžada Ugljena i da je o tom ubistvu Bakir Izetbegović unaprijed sve znao!

Radončić, kao uspješan industrijalac, sve svoje poslove radi transparentno preko bh. banaka, za razliku od Bakira Izetbegovića i njegovih kriminalno-radikalnih poslova sa Al-Shidijem i enormnom imovinom koja se i danas nalazi sakrivena u Turskoj i vrijediviše milijardi eura.

Stoga SBB od porodice Izetbegović traži da te milijarde vrati u BiH, jer bi se sa tom količinom novca mogli izgraditi svi nedostajući autoputevi i vodovodi u našoj zemlji – kaže se u odgovoru Press centra SBB-a.

Žedni građani Sarajeva to odlično znaju.  Bračni par Čeušesku sa svojim zetovima je svjestan opće mržnje prema njima i povjerenja naroda koje ima u Avaz. Zato se Izetbegovići iz mnogo razloga boje da nezadovoljni narod, i prije izbora, ne izađe na ulice, istjera korumpiranu familiju i spriječi podjelu zemlje i život u fildžan državi.”

 

NV

Na vrh