Izbori u Hrvatskoj: Karamarko proglasio pobjedu, Milanović pozvao Most na suradnju

Predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko proglasio je sinoć pobjedu HDZ-a poručivši kako su "otvoreni za suradnju sa svima, bez obzira na stranačke razlike, jer postoji nadstranka koja se zove Hrvatska" a posebnu je čestitku uputio Mostu koji je, kako je rekao, "ostvario zavidan rezultat"

9. Nov 2015. | 09:06 | A.D
49568

"Moram reći da smo pobjedili na parlamentarnim izborima dragi prijatelji i ova pobjeda je točka na i svih naših pobjeda u zadnje 3,5 godine. Ova pobjeda nas dovodi u poziciju odgovornosti vođenja naše zemlje koje se nalazi u teškom stanju", poručio je Karamarko u svom obraćanju .

Dvije trećine građana se, istaknuo je, odlučilo za promjene. "Apsurdno je da oni protiv kojih su građani glasovali traže novi mandat. Nisam znao da je 53 veći broj od 61, a ja vam tvrdim da će se ta razlika povećati do kraja prebrojavanja glasova", rekao je Karamarko.

Podsjetio je kako je i prije izbora govorio da će pobijediti i pozvati na zajedništvo sve one koji žele mijenjati situaciju u Hrvatskoj. "Mi već 2,5 godine spremamo naš program i tko god je spreman boriti se s nama za kvalitetu života u Hrvatskoj je dobrodošao i to nema veze s koalicijom već dobrom voljom i odnosom i ljubavi prema domovini", pozvao je Krarmarku.

HDZ je, podsjetio je, pojačao broj madata u odnosu na zadnje izbore.

Čestitao je "gospodi iz Mosta koji su ostvarili stvarno zavidan rezultat". "Dosita su vrijedni čestitki i vašeg aplauza", rekao je Karamarko.

Vidjet će se, kaže, kad DIP izbroji razlike kako će razlika u borju glasova za HDZ biti još veća.

"Veselite se jer smo pobijedili. Nikakvi brojevi, inverzije, izvrtanja nemaju smisla, idemo svi raditi za Hrvatsku. Stranka koja je dobila najveći broj glasova mora tu borbu predvoditi", kazao je Karamarko praćen burnim ovacijama odobravanja u z povike "Pobjeda! Hrvatska!".

Milanović pozvao Most na suradnju

Nakon objave izbornih rezultata na nešto manje od 45 posto obrađenih biračkih mjesta okupljenima u SDP-ovu izbornom stožeru obratio se Zoran Milanović koji je ocijenio kako je jasno da je Hrvatska odlučila da nema povratka na staro i pozvao Most na suradnju.

"U kom smjeru idemo, odlučit ćemo sljedećih dana. Četiri godine provodili smo reforme, čuvali socijalni mir i to krhko socijalno tkivo koje je građeno generacijama da se ne raspadne i da ne potone pod pritiskom krize, financijskih institucija, banaka i svih koji su nas tjerali da režemo, da se ponašamo mehanički, a ne kao ljudi", rekao je Milanović.

Poručio je kako su u ove četiri godine pokazali na samom kraju mandata i da su ljudi, da smo visoko organizirana država koja zna zaštiti svoju nacionalnu sigurnost i građene ali i zalagati se za najviše svjetske vrijednosti. "To smo mi i tako želimo dalje. Sami ne možemo", rekao je Milanović, dodavši da im u tome trebaju partneri.

Pozvao je sve koji smatraju kako Hrvatskoj trebaju reforme da se pridruže SDP-ovoj koaliciji "ne kao vođama, nego kao partnerima". Kazao je kako se na ovim izborima pojavila nova politička snaga, Most, koja želi reforme, pozivajući ih da rade zajedno.

"Pozivam sve one koji žele reforme, ali reforme koje će Hrvatsku pametno, dozirano, inteligentno voditi tamo gdje joj je mjesto, među europske ljepotice da nam se pridruže ne kao vođama nego kao partnerima. ne postavljamo nikakve uvjete, želimo razgovarati o onome što smo već radili četiri godine u čemu su nas katkad vrlo brutalno sputavali, nisu nas podržavali u opoziciji", rekao je.

U SDP-ovu stožeru i neslužbeno su zadovoljni rezultatom koji im daje DIP na manje od polovice obrađenih izbornih mjesta, a tumače kako je riječ o izuzetno tijesnom rezultatu, kakav bi prije izbora "bez problema potpisali".

Upozoravaju kako u 53 mandata koja im daju dosadašnji rezultati nije ubrojan IDS, koji za sada nosi četiri mandata te kako treba uzeti u obzir i rezultate u 12. izbornoj jedinici, u kojoj glasuju manjine, po kojima u Sabor ulaze i neki članovi SDP-a i HNS-a, a računaju na podršku većine manjinskih zastupnika.

Petrov: naš je uvjet za suradnju provedba čitavog paketa reformi

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u nedjelju navečer kako je, po dosadašnjim izbornim rezultatima, Most osvojio dovoljno za kontrolu saborske većine, a njihov je uvjet za suradnju provedba čitavog paketa reformi.

Broj osvojenih mandata osigurava nam kontrolu većine u Hrvatskome saboru i na tome ćemo ostati, izjavio je Hini Božo Petrov opetujući da je Most skupina ljudi koja drži do svoje riječi.

"Rekli smo u kampanji da želimo promjene jer samo promjene mogu biti jamac napretka i nadam se da će to i druge stranke prihvatiti", dodao je.

Na pitanje o eventualnoj koaliciji ponovio je da ona ne dolazi u obzir, odnosno da Most želi provesti reforme, i to od porezne reforme, reforme pravosuđa, monetarne reforme, lokalne samouprave itd. "U koaliciju nećemo i nama je riječ svetinja", rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li razgovori o njihovim uvjetima za eventualnu suradnju biti tajni ili javni Petrov je rekao da je sav njihov rada javan.

"Spreman sam razgovarati otvoreno i transparentno oko svih naših reformi i prijedloga i volio bih da se napravi live stream", rekao je Petrov.

(Agencija FENA)

Na vrh