Izbori u Kataloniji: Pobjeda stranaka koje žele nezavisnost

22. Dec 2017. | 07:59 | NV
Ines-Arrimadas

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile su tijesnu većinu na jučer održanim izborima u toj španskoj pokrajini. Nakon 99,89% prebrojanih glasova stranke Zajedno za Kataloniju Carlesa Puigdemonta, Republikanska ljevica i Kandidatura narodnog jedinstva osvojile su ukupno 70 od 135 zastupničkih mjesta.

Na vanrednim izborima za Parlament Katalonije pojedinačnu pobjedu odnijela je stranka Ciudadanos (Građani) sa 37 mjesta, koja se zalaže za ostanak Španije u Kataloniji. 34 mjesta osvojila je Piugdemontova partija, Republinaksa ljevica 32 i Kandidatura narodnog jedinstva 4.

Socijalistička partija Katalonije osvojila je 17 mjesta, Podemos 8 i 3 mjesta Narodna stranka španskog premijera Mariana Rajoya.

Oglasio se i Puigdemont koji je poručio iz Brisela da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobjedu “Katalonske republike” nad španskom državom.

Iako su stranke koje se bore za nezavisnost Katalonije od Španije osvojile tijesnu većinu, treba istaći da i druga strana može biti zadovoljna sa postignutim rezultatima. Pomenute tri stranke koje se zalažu za separatizam na izborima održanim prije dvije godine osvojile su čak 83 mjesta, prenosi El Pais.

Zatim, najveći grad Katalonije Barcelona sa 55,6% glasala je za stranke koje žele ostanak u Španiji. U Tarragoni sa nešto više od 50% pobjedu su odnijele stranke ovoga bloka, dok su za separatističke stranke glasale Lleida sa 64,2% i Girona sa 63,7%.

Španski mediji primjećuju da je Rajoy doživio najteži poraz u svojoj karijeri, te da osvojena 3 mjesta na jučerašnjim izborima predstavljaju debakl, budući da je njegova stranka u ovome domu nekada imala i po 19 mjesta, a prije dvije godine 11.

Sa druge strane, stranka Ciudadanos se nametnula kao glavni protagonista ovih izbora. Mlada Inés Arrimadas je predvodila ovu stranku, čime je prvi put u historiji Katalonije pobjedu odnijela stranka koja se zalaže prije svega za ostanak u Španiji. Ranije su pobjede odnosile katalonske stranke, međutim ovaj put više od 1,1 građana Katalonije je dalo podršku mladoj političarki koje pripada bloku unionista.

Pred Katalonijom i Španijom nalaze se teški pregovori o sastavljanju regionalne vlade i razgovori Madrida i Barcelone, a Inés Arrimadas će u svim tim procesima imati važnu ulogu, baš kao što je ima i gradonačelnica Barcelone Ada Colau iz stranke Podemos.

 

NV

Na vrh