Izbori u Njemačkoj: Snažna opomena Angeli Merkel

Rezultati lokalnih izbora u Njemačkoj u pokrajini Mekelburg Zapadna Pomeranija šokirali su mnoge u toj državi. Krćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel izgubila je izbore u izbornoj jedinici državne kancelarke

7. Sep 2016. | 08:00 | Armin Sijamić
merkel

Proteklog vikenda na spomenutim lokalnim izborima njemačka kancelarka Angela Merkel doživjela je žestok udarac od strane Alternative za Njemačku (AfD), novog političkog pokreta osnovanog prije tri godine, a koji se protivi useljavanju migranata muslimana, preispituje ideju ujedinjene Evrope, bori se protiv TTIP, korištenja valute eura i svoju politiku često temelji na populizmu bez pokrića. Međutim, sada je već jasno, njemački narod želi određene promjene u Njemačkoj, a to onda znači da je velika vjerovatnoća da bi to značilo i promjenu same Evropske unije, a shodno tome i promjene odnosa prema Balkanu.

Afd vs CDU

Afd je osvojio 23 posto glasova i prestigao CDU koji je osvojio 20 posto glasova. Iako su najbolji rezultat imali njemački socijaldemokrati (SPD) sa 28 posto glasova, to je palo u drugi plan upravo zbog rezultata CDU-a i AfD-a. Izborni prag su prešli i Zeleni i radikalna ljevica Die Linke. Ovo je najlošiji rezultat CDU-a u historiji u ovom dijelu zemlje. Poraz je još veći ako se zna da u ovom sjevernoistočnom dijelu Njemačke nema velikog broja imigranata kao u drugim dijelova zemlje, a AfD je izgradio svoj politički imidž borbom protiv useljavanja stranaca. CDU je u kampanji govorio o radnim mjestima u ovom, u poređenju s drugim dijelovima ove bogate države, siromašnom dijelu države. Već nekoliko decenija vlast u Berlinu pokušava da razvije ovakve dijelove Njemačke koji su bili u sastavu Istočne Njemačke, odnosno pod komunizmom diktiranim ruskom vojnom čizmom. Međutim, to očito nije bilo dovoljno.

AfD, za kojeg se pojednostavljeno kaže da je antiimigrantska stranka, u stvarnosti je mnogo više. U svom kratkom postojanju oni su gotovo uništili Nacionaldemokratsku partiju (NPD) koja propagira nacizam Adolfa Hitlera i njegovog Trećeg Rajha. Naime, veliki broj birača NPD-a sada podržava AfD, ali i mnogi drugi stanovnici Njemačke koji su razočarani politikom partija CDU i SPD. Te dvije partije decenijama Njemačku drže na političkoj klackalici, odnosno državu naginju ka centru odnosno ljevici. Ponekad, oni su čak i koalicijski partneri, kao što je slučaj  danas. Ljudi koji su razočarani politikama ove dvije partije okrenuli su se AfD-u koji je u debatu na političkoj sceni uveo i ideje napuštanje zajedničke evropske valute, stopiranje pregovora oko TTIP i njemačko distanciranje od Sjedinjenih Američkih Država i nekontrolirnaog liberalnog kapitalizma, ali i odnosu Njemačke prema Evropskoj uniji. Dugo godina u Njemačkoj politici o ovim temama se nije razgovaralo.

AfD je služeći se populizmom i snažnom osudom useljavanja migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka ušao u svaki dom u Njemačkoj, a učestali teroristički napadi u Njemačkoj ovoj desničarskoj partiji bili su vjetar u leđa. Vješto koristeći nastalu situaciju uspjeli su dobiti prostor u medijima, a razočarani Nijemci različitih ideoloških pogleda dali su im podršku. Članica AfD-a Frauke Petry poslije izbora je izjavila da su izbori „šamar u lice kancelarki Merkel“ i da su joj „glasači jasno poručili da je njena imigrantska politka katastrofalna.“

Merkel ne odustaje od svoje politke

Komentirajući rezultate izbora, Angela Merkel je izjavila da ona i njena vlada neće odustati od dosadašnje politke i preuzela je odgovornost za poraz svoje stranke. Međutim, sada je već svima jasno da će ovaj poraz donijeti nemire u samoj partiji, ali i vladajućoj koaliciji na državnom nivou, jer se mnogi pribojavaju rezultata općih izbora koji će u Njemačkoj biti održani iduće godine. Iako već 11 godina predvodi Njemačku, Angela Merkel je izjavila da je sada potrebno povratiti povjerenje birača, ali da nije zabrinuta rezultatima lokalnih izbora.

Njemački mediji ocijenili su ovakav uspjeh AfD-a kao opomenu vladajućim partijama i njihovom dosadašnjem načinu rada, te ocjenili da su rezultati izbora izraz revolta velikog broja Nijemaca. Hoće li vladajući promijeniti način rada ostaje da vidi, a u međuvremenu, sada je to svima jasno, u Njemačkoj ali i širom Evrope, postoji jaka opozicija sadašnjim društvenim i političkim okolnostima. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da najveći dio te opozicije nije nastao kao rezultat promišljanja kako unaprijediti evropski kontinent, već je to reakcija kako promijeniti postojeće loše stanje u kojem se našao kontinent nakon niza katastrofalnih grešaka lidera Evropske Unije i najmoćnijih država Evrope. Ako postane vlast, takva opozicija amože biti prijetnja svemu što je Evropa gradila od kraja Drugog svjetskog rata.

Na vrh