Izetbegović: Dejtonski sporazum nije dosljedno proveden

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjoj Luci da se Dejtonski sporazuma mora posmatrati u cjelini, a ne da neki prihvataju samo ono što im odgovara, a drugo odbacuju

19. Sep 2015. | 13:30 | S.M
47086


Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, Izetbegović je kazao da je Dejtonski sporazum bio jedini odgovor na tadašnju situaciju u vrijeme kada je potpisan, ali je sam u sebi predvidio da će uskoro početi da se mijenja i ide ka boljim rješenjima i poboljšanjima.

On je dodao da se dvije godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ništa nije dešavalo, te da se mirnodopskim sredstvima nastavljalo postizanje ratnih ciljeva.

"Od 1997. godine, uvođenja bonskih ovlasti, pa do pada „aprilskog paketa“ imali smo jednu odlučnost u provođenju Aneksa 10, kada su se dogodile stvari koje su ovu državu učinile iole funkcionalnom. Nažalost, to je morala da radi međunarodna zajednica jer mi nismo imali dovoljno hrabrosti, spremnosti, odlučnosti da se dogovorimo….

Radila je to međunarodna zajednica, a mi smo išli za njom, potvrđujući u Parlamentranoj skupštini BiH, koja je malo toga sama donijela", rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da su tada formirane jedinstvene Oružane snage, Obavještajna i Granična služba, usvojen Zakon o upravi za indirektno oprezivanje, koji je izazvao velike otpore, a donio veliku dobit svima.

Sve to, kazao je, ne može da zamijeni izvorno slovo i duh "Dejtona".

On je ponovo istakao da treba ispuniti Aneks 7, jer neki tretiraju Dejtonski sporazum "kao švedski sto".

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da se treba vratiti na osnovne postulate i ciljeve Dejtonskog sporazma.

Zvizdić je dodao da se BiH, između ostalog, mora da osposobi za kontitutirani ekonomski napredak i pridruženje u međunarodnim institucijama. Ponovio je da ne postoji nijedna mogućnost da u radu Vijeća ministara BiH neki od naroda budu preglasani.

U svom izlaganju Milorad Dodik, predsjednik RS je naveo da se činilo sve da se istakne značaj Bosne i Hercegovine, te je dodao da su u BiH u suštini najznačajniji entiteti.

Kazao je da u BiH dolazi do kršenja međunarodnog prava koja su, kako je rekao, masovno kršili predstavnici međunarodne zajednice.

On je podsjetio da je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i sam priznao da je kršio Dejton.

Osvrćući se na današnje stanje u BiH on je podsjetio da u Ustavu piše da Vijeće ministara ima tri ministra, a da ih sada ima deset.

Dodik je još naveo da je Dejtonski sporazum napravio politički sistem koji se mora poštovati, međutim postoji Ustav i realnost koja potpuno odudara od Ustava.

Tokom panela čuli su se suprotstavljeni stavovi Dodika i Izetbegovića.

(Agencija FENA)

Na vrh