Izetbegović i Ferguson: Vraćanje Orića u BiH bitno za oporavak odnosa naše zemlje i Srbije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona

23. Jun 2015. | 16:20 | S.M
42817a


Razgovarano je o političkoj situaciji u zemlji i regiji, kao i o predstojećem obilježavanju dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

Sagovornici su se, između ostalog, usaglasili o potrebi ubrzanijeg provođenja reformi neophodnih za euroatlantske integracije naše zemlje. Izražena je nada da će u entitetu RS, u skorije vrijeme, biti usvojena reformska agenda koja bi omogućila snažniji iskorak naše zemlje prema EU.

Izetbegović je ovom prilikom izjavio da je puštanje Nasera Orića iz ekstradicijskog pritvora u Švicarskoj i njegov povratak u BiH od krucijalnog značaja za nastavak oporavka odnosa naše zemlje i Srbije. Dodao je da je hapšenje Nasera Orića u Švicarskoj i ponašanje Republike Srbije u ovom slučaju neprihvatljivo i razočaravajuće.

Zahvalio je Velikoj Britaniji za prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je dostavljena Vijeću sigurnosti UN-a. Ocijenio ju je vrijednom i izrazio nadu da će je podržati i druge zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Istakao je da je zahvalan zbog obima i načina obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, koje će biti organizovano širom Velike Britanije. Potvrdio je učešće na centralnoj svečanosti obilježavanja koja će biti održana u Londonu, 6. jula tekuće godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na vrh