Izetbegović: Investirajte u Srebrenicu, pravo je vrijeme za to

Investirajte u Srebrenicu, sada je pravo vrijeme za to, riječi su kojima je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao na djelovanje učesnike investiciono-razvojne konferencije koja se održava u tom gradu

11. Nov 2015. | 16:43 | S.M
49741


"Srebrenica i regija srednjeg Podrinja su prije nekoliko decenija bile poprište žestokih sukoba koji su rezultirali velikim brojem zločina, a u konačnici i genocidom nad Bošnjacima u kojem je ubijeno više od osam hiljada muškaraca.

Prve asocijacije na Srebrenicu su rat, dženaze, komemoracije, mezari. Zbog toga je interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika težak.

Naša obaveza je da tu sliku mijenjamo i zato smo se danas ovdje okupili. Vrijeme u kojem živimo je turbulentno, puno kriza i izazova, ali sastav današnjeg skupa svjedoči našu spremnost da zajedničkim radom i dobrosusjedskim odnosima, u najboljoj namjeri rješavamo sve poteškoće i stvaramo kvalitetne uslove za investiranje u ovaj grad", naglasio je Izetbegović.

Potcrtao je da konferencijom treba otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana, ali i poduprijeti pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i drugim zemljama regije, na zadovoljstvo i dobrobit svih.

"Mi želimo da se u Srebrenicu vrati život, da u njoj srećemo mlade bračne parove koji sa svojom djecom nasmijani šetaju gradom, želimo zadovoljne ljude koji su u ovom gradu ostvarili svoj san i postali uspješni poslovni i porodični ljudi. Onako kako su to generacije ljudi prije njih bile.

Siguran sam da to možemo ostvariti ako iskoristimo prednosti koje imamo i prilike koje nam se pružaju. Najznačajnija a nedovoljno iskorištena prednost su prirodni resursi kojima ova općina raspolaže", Izetbegovićeve su riječi.

Kao potencijale je istaknuo rudna bogatstva srebreničkog kraja (olovo, cink, srebro, boksit, zlato, ukrasni kamen), šumsko bogatstvo, mineralne i ljekovite vode (veliki guber, sinusna voda, očna voda, ljepotica, kožna voda, mali guber), prirodne resurse pogodne za razvoj poljoprivrede te vrlo značajno kulturno-historijsko nasljeđe.

Srebrenica i regija srednjeg Podrinja imaju sve pretpostavke da postanu ekonomski atraktivne za ozbiljan biznis i ozbiljne investitore, zaključio je.

Izetbegović podsjeća da su neki investitori prepoznali mogućnosti ovog kraja i već investirali te ih je pozvao da nastave jačanje kapaciteta.

"Nadam se da će njihova iskustva pomoći poslovnim ljudima, domaćim i stranim, da u investiranju u Srebrenicu prepoznaju priliku da svoj kapital uvećaju, a na taj način stvore nova radna mjesta, potaknu ekonomski razvoj Srebrenice i regije te život stanovnika ovih prostora učine dostojnim čovjeka.

Mi političari ćemo im biti istinska podrška u tome", izjavio je član Predsjedništva BiH.

Na početku obraćanja posebno je pozdravio predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića te s velikim zadovoljstvom, kako je dodao, i zamjenika premijera Crne Gore Rafeta Husovića, potom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, dužnosnike entiteta Republika Srpska, predsjednika Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović, kao i entitetske ministre i druge dužnosnike.

Posebno poštovanje i zahvalnost za sve što čine za Bosnu i Hercegovinu izrazio je ambasadorima prijateljskih zemalja i međunarodnih organizacija, koji su danas također u Srebrenici, kao i brojnim investitorima i poslovnim ljudima.

Izrazio je zahvalnost organizacionom timu konferencije predvođenim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem čijim su se proaktivnim angažmanom, kako je dodao, danas u Srebrenici sastali investitori, privrednici i političari u namjeri da od ove sredine naprave atraktivno mjesto za ulaganje i bolji život.

(Agencija FENA)

Na vrh